Ukraina ja Venäjä vaihtoivat satoja sotavankeja

Molemmat saivat takaisin noin 200 omaansa. Kyseessä oli jo 50. vankienvaihto sodan aikana.

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat keskiviikkona satoja sotavankeja. Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina palautti Venäjälle vajaat 200 sotilasta. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyi kertoi Ukrainaan päässeen palaamaan runsaat 200 sotilasta ja siviiliä.

Vapautettujen ukrainalaisten joukossa oli muun muassa Mariupolissa ja Käärmesaarella sodan alkuvaiheessa taistelleita sotilaita.

Kyseessä oli jo 50. vankienvaihto kohta kaksi vuotta jatkuneen täysimittaisen sodan aikana. Vaihto-operaation välittäjänä toimi Yhdistyneet arabiemiirikunnat, kuten usein aiemminkin.

Vankienvaihto toteutettiin vain viikko sen jälkeen, kun Venäjä väitti ukrainalaisten ampuneen alas rahtikoneen, joka sen mukaan kuljetti vaihdettavia ukrainalaissotilaita. Venäjän mukaan alasampumisessa kuoli 65 ukrainalaista sotavankia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona televisioesiintymisessään, että kone ammuttiin alas yhdysvaltalaisella Patriot-ohjuksella. Alasampumisen epäiltiin vaikeuttavan uusia vankienvaihtoja, mutta näin ei näytä käyneen.

Ukraina iski lennokilla Pietariin

Ukraina teki taas keskiviikkona lennokki-iskun öljynjalostamoon Pietarin lähellä, kertoivat Ukrainan tiedustelulähteet uutistoimisto AFP:lle ja ukrainalaismedialle.

Myös Pietarin kuvernööri Aleksandr Beglov kertoi kovasta räjähdyksestä, joka kuului teollisuusalueelta kaupungin keskustan ulkopuolelta aamuyöllä.

Paikallisen median mukaan Venäjän ohjuspuolustusjärjestelmät olisivat ampuneet alas ukrainalaisen lennokin, joka olisi pudonnut öljyn varastointilaitoksen päälle viitisen kilometriä kaupungin keskustan kaakkoispuolella. RBK Ukrainan haastattelemien Ukrainan tiedustelulähteiden mukaan laitosta käytettiin "sotilaallisiin tarkoituksiin" ja lennokki osui maaliinsa.

Beglovin mukaan lennokki ei aiheuttanut kuolonuhreja tai merkittäviä vaurioita.

Myös Pulkovon lentokenttä Pietarissa joutui keskeyttämään toimintansa joksikin aikaa keskiviikon vastaisena yönä. Ukrainska Pravdan mukaan keskeytyksen syy olisi ollut ukrainalaislennokki.

Lue myös:

    Uusimmat