Ukraina vaatii Venäjältä todisteita sotavankien väitetyistä kuolemista

Ukraina vaati lauantaina Venäjää esittämään todisteita siitä, että aiemmin tällä viikolla pudonneessa venäläisessä sotilaskoneessa olisi ollut ukrainalaisia sotavankeja.

Venäjä on väittänyt Ukrainan ampuneen alas Belgorodissa keskiviikkona pudonneen koneen ja aiheuttaneen näin itse sen kyydissä olleiden 65 ukrainalaisen sotavangin kuoleman.

Ukrainan sotilastiedustelun (GUR) päällikön Kyrylo Budanovin mukaan monet asiat ovat epäselviä.

– Ensinnäkin he eivät ole näyttäneet ruumiiden peittämiä peltoja.

– Jos se tapahtui niin kuin Venäjä väittää, miksi Venäjä jatkaa ruumiiden piilottamista, Budanov kysyi.

Venäjän tutkintakomitea on julkistanut videoita, joiden se sanoo olevan koneen putoamispaikalta. Yhdellä niistä näkyy epäselvä lähikuva ruumiista. Toisessa rikosteknisen ryhmän jäsenet sinetöivät ruumispussia.

Lisäksi on rakeinen kuvanauha, jonka väitetään näyttävän ajoneuvoja kuljettamassa sotavankeja koneeseen. Kuvanauhan laatu on uutistoimisto AFP:n mukaan liian huono tämän todentamiseksi.

Ukraina on vahvistanut, että sotavankien vaihdon oli määrä tapahtua keskiviikkona. Se ei ole selvästi kiistänyt koneen alasampumista. Ukraina on kuitenkin sanonut, että Venäjä ei ollut pyytänyt välttämään sotatoimia lentokonetta vastaan rajan läheisyydessä. Näin se on Ukrainan mukaan aiemmin tehnyt, kun sotavankeja on lennätetty sovittuun vankienvaihtoon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti perjantaina, että Ukrainan sotilastiedustelu tiesi, että sotavankeja kuljetettiin koneella.

Ukraina ei ole vielä esittänyt omaa versiotaan keskiviikon tapahtumista, mutta presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut asiasta kansainvälistä tutkintaa. Sekä Ukraina että Venäjä ovat aloittaneet rikostutkinnan.

Lue myös:

    Uusimmat