Venäjä palautti 77 ukrainalaissotilaan ruumiit

Ukraina kertoi perjantaina, että Venäjä oli palauttanut 77 ukrainalaissotilaan ruumiit. 

Kuolleiden sotilaiden kotiuttamisen valmistelut olivat olleet käynnissä pitkän aikaa, sanoi ukrainalainen sotavankiasioiden koordinaatioesikunta lausunnossaan.

Ei näytä liittyvän Belgorodin tapahtumaan

Ruumiiden kotiuttaminen tapahtui vain muutama päivä venäläisen sotilaskoneen putoamisen jälkeen. Venäjä on väittänyt Ukrainan ampuneen keskiviikkona venäläisen sotilaskoneen alas Belgorodissa ja surmanneen itse sen kyydissä olleet 65 ukrainalaista sotavankia.

77 ukrainalaissotilaan ruumiiden kotiuttaminen ei näyttänyt liittyvän Belgorodin tapahtumaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti perjantaina Ukrainaa venäläiskoneen alasampumisesta ja väitti Ukrainan tienneen, että se kuljetti ukrainalaisia sotavankeja.

– Ukrainan armeijan päätiedusteluosasto tiesi, että otamme sinne 65 sotilasta. He tekivät se vahingossa tai ajattelemattomasti, mutta he tekivät sen, Putin sanoi.

Syyttelyä turvallisuusneuvostossa

Venäjä ja Ukraina syyttivät toisiaan venäläisen sotilaskoneen putoamista käsitelleessä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa torstaina.

Venäjä väittää, että pudonneessa koneessa olleet 65 ukrainalaista sotavankia olisi kuljetettu Belgorodiin vankienvaihtoa varten.

– Ukrainan johto tiesi reitin ja miten sotilaat kuljetettaisiin vankienvaihtopaikalle, sanoi Venäjän YK-lähettilään sijainen Dmitri Poljanski.

Ukrainan YK-lähettilään sijainen Hrystyna Haiovyshyn puolestaan sanoi, ettei Ukrainalla ollut tiedossa ukrainalaisvankien kuljetuksen yksityiskohtia. Sen vuoksi Haiovyshyn syytti Venäjän vaarantaneen vankien turvallisuuden ja hengen.

Haiovyshynin mukaan venäläisvangit oli kuljetettu sovittuun paikkaan.

– Venäjän olisi pitänyt varmistaa vastaava turvallisuustaso vangituille ukrainalaisille sotilaille, hän lisäsi.

Ukrainalaismedia Ukrainska Pravdan mukaan Ukrainan puolustuslähteet olivat kertoneet sille heti tapahtuman jälkeen keskiviikkona, että kone olisi kuljettanut S-300-ilmatorjuntaohjuksia.

Haiovyshyn syytti Venäjän käyttäneen ihmiskilpiä ohjuskuljetustensa turvaamiseksi, mikäli pudonneessa koneessa oli todella ukrainalaisvankeja.

Ukraina ei ole suoraan vahvistanut olleensa koneen putoamisen takana.

Lue myös:

    Uusimmat