MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 23. elokuuta 2022.
|
Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Keskiviikon seurannan löydät täältä.
23.51: Ainakin 133 ukrainalaista urheilijaa ja valmentajaa on kuollut sodan aikana
Ukrainan nuoriso- ja urheiluministeriö on kertonut ainakin 133 ukrainalaisen urheilijan ja valmentajan kuolleen Venäjän hyökättyä maahan. Asiasta kertoo CNN, joka ei kuitenkaan pysty varmentamaan annettua lukua.
– Lippua ei enää nosteta ja hymniä ei enää soiteta edesmenneiden urheilijoiden urheiluvoittojen kunniaksi, ministeri Vadym Gutzait kirjoitti ministeriön sivuilla.
22.30: Erdoğan: Krimin niemimaa tulee palauttaa Ukrainalle
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan toisti tiistaina Turkin kannan, jonka mukaan Ankara tukee Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja torjuu Venäjän vuonna 2014 tekemän Krimin liittämisen. Asiasta kertoo CNN.
Erdoğan sanoi videoviestissä Kiovassa järjestetyssä Krim-foorumissa, että Krim on palautettava Ukrainalle.
– Krimin palauttaminen Ukrainalle, jonka erottamaton osa se on, on pohjimmiltaan kansainvälisen oikeuden vaatimus, Erdoğan sanoi.
Erdoğan sanoi Ankaran jatkavan Krim-foorumin tukemista, joka on perustettu Krimin kysymyksen ratkaisemiseksi rauhanomaisin keinoin.
19.06: Zelenskyi: Ukraina ei suostu jäädyttämään rintamalinjoja Venäjän rauhoittamiseksi
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessa tänään, ettei Ukraina aio jäädyttää nykyisiä rintamalinjojaan Moskovan "rauhoittamiseksi".
Zelenskyi kehotti myös, ettei muu maailma osoittaisi väsymystä sotaan, sillä se voisi olla suuri uhka koko maailmalle.
18.10: YK huolissaan: venäläiset rakentavat häkkejä sotavangeilleen
YK:n ihmisoikeusasioiden toimisto kertoo olevansa huolissaan kuvista, joiden perusteella Mariupolin raunioissa sijaitsevaan filharmoniseen saliin rakennettaisiin metallisia häkkejä.
– Nyt venäläiset kokoavat vankisellejä Mariupolin filharmonisen salin esiintymislavalle. Hyökkääjät suunnittelevat pitävänsä näytösoikeudenkäynnin syyskuussa ukrainalaisille sotavangeille, kirjoittaa Mariupolin pormestari Vadym Boytshenko Telegramissa.
Kansainvälinen humanitäärinen laki kieltää perustamasta tuomioistuimia yksinomaan sotavankien tuomitsemiseen, ja oikeudenmukaisen ja tavanomaisen oikeuskäsittelyn epääminen on sotarikos, kertoi ihmisoikeusasioiden toimiston edustaja Ravina Shamdasani STT:n mukaan lehdistötilaisuudessa Genevessä.
YK pitää myös mahdollisena, että sotavankeja on kidutettu tunnustuksen saamiseksi.
– Venäläiset sotilaat jatkavat kaikkien kansainvälisten säädösten rikkomista. He jatkavat lukuisia sotarikoksiaan ja koko sivistyneen maailman halveksuntaa. Vetoan, että YK ja Punainen risti puuttuvat tilanteeseen, jotta sotavankeja koskevia lakeja noudatettaisiin. Meidän täytyy tehdä kaikki voitavamme varmistaaksemme sen, että meidän puolustajamme palaavat elossa, Boytshenko kirjoittaa Mariupolin kaupunginvaltuuston Telegram-tilillä.
16.42: Boris Johnson: Iso-Britannia ei tule koskaan tunnustamaan Krimin liittämistä Venäjään
BBC:n mukaan Iso-Britannian väistyvä pääministeri Boris Johnson on sanonut, ettei maa tule koskaan tunnustamaan Krimin niemimaan liittämistä Venäjään, tai minkään muunkaan Ukrainan alueen.
Johnson sanoi Krim-foorumille pitämässään puheessaan, että Iso-Britannia antaa Kiovalle sotilaallista, humanitaarista, taloudellista ja diplomaattista tukea, kunnes "Venäjä lopettaa tämän hirvittävän sodan ja vetää joukkonsa pois koko Ukrainasta".
– Vladimir Putin aikoo tehdä koko Ukrainalle saman kuin Krimille, ja hän valmistelee lisää liittämisiä ja lisää valekansanäänestyksiä, Johnson sanoo.
Johnsonin mukaan on tärkeää, että valtiot yhdessä varmistavat, ettei yksikään maa voi hankkia alueita tai muuttaa rajoja asevoimin.
13.56: Ukrainalaissotilas paljastaa, miltä suurhyökkäyksen alku näytti: "Venäläisillä oli valkoiset liput mukanaan"
Hyökkäävät venäläiset olivat valmiita antautumaan, sanoo ukrainalaissotilas ukrainalaiselle Censor-medialle.
Suomen aikaa aamuviideltä helmikuun 24. päivänä Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti puheen, joka merkittävältä osin on määrittänyt kuluvan vuoden askelmerkit.
Putin julisti "sotilaallisen erikoisoperaation Ukrainassa". Samoihin aikoihin silminnäkijät raportoivat ensimmäisistä räjähdyksistä Kiovassa ja muissa Ukrainan kaupungeissa. Sota Euroopassa oli alkanut.
Ukrainalaisen everstiluutnantin Pavlo Rozlachin tehtävä tuona päivänä oli yksinkertainen. Hänen komentamansa joukko-osasto oli yksi niistä, joiden vastuulla oli estää venäläisiä tunkeutumasta syvälle Etelä-Ukrainaan.
– He tulivat aalloissa. He pääsivät asemiemme läpi kolmantena päivänä, kun meiltä loppuivat panssarintorjuntaohjukset.
– Venäläisiä oli paljon, mutta he liikkuivat kasoissa. Tykistö iski heitä lujaa juuri siksi, että he olivat keskittyneet yhteen paikkaan. Venäläiset tekivät johtopäätöksiä, eivätkä enää liiku valtavissa letkoissa.
Vaikka Ukraina ei pystynyt pitämään Etelä-Ukrainan Hersonin kaupunkia hallussaan, noin 50 kilometrin päässä sijaitseva Mykolajiv on pysynyt ukrainalaisjoukkojen käsissä.
Kaupungilla on strategista arvoa, joten puolustusasema oli suunniteltu, Rozlach sanoo. Venäläiset eivät myöskään olleet kovinkaan itsepintaisia, hän jatkaa.
– Tappioita kärsittyään he juoksivat heti pois. Venäläisillä oli tarpeeksi joukkoja, mutta he eivät todennäköisesti halunneet kuolla.
– Kun tuhosimme kolme ensimmäistä tankkia, loppujen miehistöt hyppäsivät vaunuistaan ja heiluttivat valkoisia lippuja. He valmistautuivat antautumaan, koska heillä oli valkoiset liput mukanaan, Rozlach väittää.
13.06: Puolan presidentti tapaa Zelenskyin Ukrainassa
Puolan presidentti Andrzej Duda tapaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tänään Kiovassa.
Dudan ja Zelenskyin oletetaan puhuvan Ukrainan sotilaallisesta, taloudellisesta ja humanitaarisesta tilanteesta sekä kansainvälisestä yhteistyöstä.
Puolan presidentin vierailu liittyy Ukrainan aloittamaan diplomaattiseen Kyiv Initiative -hankkeeseen, jolla Ukraina vahvistaa välejään Itä-Euroopan ja Baltian maihin. Puola on ilmoittanut olevansa osana hanketta.
Asiasta uutisoi CNN.
12.30: Unicef: Ukrainan sodassa kuollut tai haavoittunut vähintään noin tuhat lasta
Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut jo ainakin 972 lasta Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen. Lapsiuhrien määrästä kertoi YK:n lastenjärjestö Unicef.
Unicef täydentää, että Ukrainassa kuolleiden ja haavoittuneiden lasten todellinen määrä on luultavasti paljon suurempi.
Suurin osa lasten vammoista on aiheutunut räjähteistä, jotka eivät tee eroa siviilien ja taistelijoiden välillä.
Fyysisten vammojen lisäksi melkein kaikki lapset Ukrainassa ovat altistuneet psyykkisesti stressaaville tapahtumille, YK:n lastenjärjestö korostaa.
Unicef vaatii Ukrainaan välitöntä tulitaukoa lasten suojelemiseksi.
11.04: Tampere kunnioittaa huomista Ukrainan kansallispäivää – valaisee Tammerkosken Ukrainan lipun väreillä
Tampereen kaupunki kertoo, että se kunnioittaa huomista Ukrainan kansallispäivää valaisemalla Tammerkosken Ukrainan lipun väreillä sekä liputtamalla Raatihuoneen edustalla.
– Haluamme tällä pienellä eleellä kertoa ukrainalaisille ja ystävyyskaupunkimme Kiovan asukkaille, että he ovat mielessämme, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.
Tampere on valaissut Tammerkosken sinikeltaiseksi aiemminkin, viimeksi helmikuussa. Kaupunki myös on tukenut Ukrainaa 150 000 eurolla sekä raha- että tarviketukena.
10.45: Brittitiedustelu: Venäjä alkoi todennäköisesti viikonloppuna rakentaa kelluvaa siltaa Dneprjoelle
Venäjä aloitti todennäköisesti viikonlopun aikana proomujen siirtämisen kelluvan sillan rakentamiseksi Dneprjoen yli, kertoo Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu.
Kelluvaa siltaa rakennetaan brittitiedustelun mukaan lähelle vaurioitunutta Antoniskyi-siltaa, joka on ollut keskeinen yhteys Venäjän miehittämän Hersonin ja idän välillä.
Venäjän joukot sekä paikalliset siviilit ovat jo useiden viikkojen ajan ylittäneet jokea lautoilla.
Dneprjoen ylittävä silta on yli kilometrin pituinen. Alue on ollut Venäjän hallinnassa maaliskuusta lähtien.
Jos Venäjä saa kelluvan sillan valmiiksi, se lähes varmasti lisäisi joenylitysten määrää lauttoihin verrattuna. Kelluva silta olisi kuitenkin edelleen altis Ukrainan joukkojen hyökkäyksille, brittitiedustelu arvioi.
9.38: Ukraina sanoo jatkavansa hyökkäyksiä Hersonissa
Ukrainan armeija kertoo jatkaneensa hyökkäyksiä Venäjän hallussa oleviin osiin Hersonissa.
– Ilmavoimamme tekivät kaksi iskua venäläisten tukikohtaan sekä ampumatarvike-, ase- ja miehistökeskittymään Oleksandrivkan ja Burkhanivkan alueilla, sanoo Ukrainan eteläisestä operaatiosta vastaava komento.
Ukrainan mukaan myös Nova Kakhovkan kaupungissa oleva silta sai osumia.
– Venäläiset yrittävät korjata siltaa, mutta rajoitamme heidän toimintaansa, sanoo Hersonin sotilashallinnon päällikön neuvonantaja Serhii Khlan.
Ukraina on yrittänyt viimeisen kuukauden aikana tuhota venäläisten käyttämiä maasiltoja vahingoittaakseen venäläisjoukkojen huoltoa.
5.12: Ukraina vahvistaa suhteitaan Itä-Euroopan ja Baltian maihin
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi maanantai-iltaisessa puheessaan, että Ukraina on aloittanut uuden niin kutsutun Kyiv Initiative -hankkeen vahvistaakseen suhteitaan Itä-Euroopan ja Baltian maihin.
– Uusi diplomaattinen ja turvallisuusmuoto "Kyiv Initiative" perustettiin tänään. Ukrainan naapurit, kuten Puola, Unkari, Romania, Slovakia ja Baltian maat osallistuvat jo sen työhön. Otamme vähitellen mukaan muita maita, Zelenskyi sanoi.
Zelenskyi linjasi, että työ uudessa diplomaattisessa hankkeessa tapahtuu valtionpäämiesten ulkopoliittisten neuvonantajien tasolla.
Asiasta kertoi uutiskanava CNN.
Maanantai 22.8.
23.45: Ukrainan itsenäisyyspäivä lähestyy, mutta juhlallisuudet on kielletty
Ukrainan pääkaupunki Kiova kielsi tällä viikolla julkiset itsenäisyyspäivän juhlallisuudet, vedoten Venäjän hyökkäyksen lisääntyneeseen uhkaan, kertoo Reuters.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti viikonloppuna, että Venäjä saattaa tehdä iskuja Ukrainan itsenäisyyspäivän alla.
Kiovan paikallisviranomaiset ovat kieltäneet vuosipäivään liittyvät julkiset tapahtumat maanantaista torstaihin, mahdollisten iskujen vuoksi.
Ukrainan itsenäisyyspäivää vietetään keskiviikkona. Samana päivänä tulee kuluneeksi puoli vuotta siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
22.22: Venäläinen diplomaatti ei usko rauhanomaiseen sopimukseen Venäjän ja Ukrainan välillä
Venäläinen diplomaatti on sulkenut pois ratkaisun Ukrainan sodan lopettamiseksi ja sanonut Moskovan odottavan konfliktin pitkittymistä, kertoo Guardian.
Gennadi Gatilov, Venäjän edustaja YK:ssa Genevessä, kertoi Financial Times -lehdelle, että Vladimir Putinin ja Volodymyr Zelenskin välillä ei tule olemaan suoria neuvotteluja.
Hän sanoi Moskovan ja Kiovan olleen hyvin lähellä konfliktin lopettamista koskevaa sopimusta huhtikuussa ja syytti Yhdysvaltoja sekä Nato-liittolaisia siitä, että ne painostavat Ukrainaa luopumaan neuvotteluista.
– En näe mitään mahdollisuutta diplomaattisiin yhteyksiin. Ja mitä pidemmälle konflikti jatkuu, sitä vaikeampaa on saada aikaan diplomaattinen ratkaisu, Gatilov sanoi.
Maanantain seuranta-artikkelin löydät täältä.