MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 23. marraskuuta 2023. Tuoreimpia tietoja voit lukea täältä.
|
21.33: BBC: Kadonneiden ukrainalaislasten jäljet johtava Putinin lähipiiriin
BBC kertoi aiemmin tänään, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskeinen poliittinen liittolainen on adoptoinut ukrainalaisesta lastenkodista siepatun lapsen.
BBC:n Panorama-ohjelmassa esitellään asikirjoja, joiden mukaan venäläinen poliitikko Sergei Mironov mainitaan kaksivuotiasta tyttöä koskevissa adoptiotiedoissa. Britannian yleisradioyhtiön mukaan tytön vei Sergei Mironovin nykyinen aviopuoliso vuonna 2022. BBC:n tietojen mukaan tytön henkilöllisyys muutettiin Venäjällä.
– Margarita Prokopenko on nimetty uudelleen Marina Mironovaksi adoptioisänsä Sergei Mironovin mukaan. Hänen syntymäpaikakseen on merkitty Podolsk, BBC:n Panorama-ohjelma ja ukrainalainen ihmisoikeustutkija ovat saaneet selville.
Mironov on brittilehti Guardianin mukaan kieltänyt BBC:n väitteet. Hän kutsui tutkimusta "hysteeriseksi valheeksi, jonka Ukrainan erikoispalvelut ja niiden länsimaiset kuraattorit ovat saaneet aikaan".
Mirovo ei kuitenkaan kommentoinut BBC:n raportin yksityiskohtia.
21.21: Ukraina: Venäjä lähettää aalloittain sotilaita Avdiivkan kaupunkiin
Avdiivkasta on tullut symboli raastavalle sodalle, jossa kumpikaan osapuoli ei ole saanut aikaan ratkaisevaa läpimurtoa yli vuoteen, kirjoittaa brittilehti The Guardian.
Venäjän kärsimistä tappioista huolimatta, se ei kuitenkaan osoittanut merkkejä luovuttamisesta.
– Pellot ovat täynnä ruumiita", kertoi ukrainalaissotilas Oleksandr uutistoimisto AFP:lle.
Ukrainalaissotilaan mukaan venäläiset käyttävät uuvuttamistaktiikkaa.
– He yrittävät uuvuttaa linjamme jatkuvilla hyökkäysaalloilla, sotilas arvioi.
14.55: Neljä ihmistä kuoli ja viisi haavoittui Venäjän pommituksissa Hersonin alueella
Neljä ihmistä kuoli ja viisi haavoittui Venäjän pommituksissa Hersonin alueella torstaina, kertoo alueen syyttäjänvirasto viestipalvelu Telegramissa.
Venäläisjoukot hylkäsivät Hersonin ja Dnepr-joen länsirannan viime vuoden lopulla, mutta ovat jatkaneet alueella säännöllisiä pommituksia.
14.10: Ukrainassa pulaa sähköstä säiden kylmetessä, apua toivotaan EU-naapurimaista
Ukrainassa sähköntuotanto ei enää riitä vastamaan kysyntään lämmitystarpeen lisääntyessä säiden kylmetessä, kertoo maan kansallinen energiayhtiö Ukrenerho. Yhtiön mukaan reilut 400 taajamaa on ilman sähköä joko Venäjän sotatoimien takia tai muista syistä.
Ukrenerho kuvaa tilannetta vaikeaksi. Monissa lämpövoimaloissa on käynnissä korjauksia, eikä kantaverkossa ole tarpeeksi sähköä.
Ukrenergo kertoo vedonneensa Romanian, Slovakian ja Puolan kantaverkkoyhtiöihin energia-avun saamiseksi maahan.
13.38: Ukraina raportoi Venäjän tappioista
Ukraina väittää kaataneensa 1 130 venäläissotilasta viimeisen vuorokauden aikana.
Lisäksi se sanoo tuhonneensa muun muassa 20 panssariajoneuvoa, 39 ajoneuvoa ja 15 lennokkia.
Lukuja ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.
13.27: Hyökkäys Dneprjoen yli saattoi yllättää Venäjän sodanjohdon, arvioi sotatieteilijä Ilmari Käihkö.
Ukrainan eteneminen Dneprjoen alueella on ollut poikkeuksellisen nopeaa, kun sitä vertaa muihin tämän vuoden sotatapahtumiin, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö puhelimitse MTV Uutisille.
Kesäkuun alussa alkanut Ukrainan vastahyökkäys Etelä- ja Itä-Ukrainassa ei ole syvimmilläänkään päässyt eteenpäin kuin noin 17 kilometriä.
Sen sijaan Dneprjoen ylittäneet ukrainalaisjoukot ovat edenneet Käihkön mukaan paikasta riippuen 3–8 kilometriä verrattain lyhyessä ajassa.
Ukraina on viime viikosta alkaen väittänyt vallanneensa useita sillanpääasemia Dneprjoen itärannalla. Venäjä on kiistänyt tiedot. Paikallistetun kuva- ja videomateriaalin perusteella taisteluita käydään itärannalla.
Yksi syy Ukrainan onnistumiselle Dneprjoella on se, että se iski paikassa, jota Venäjä hyvästä syystä piti varsin epätodennäköisenä hyökkäyssuuntana, Käihkö arvioi. Näin siksi, että joukkojen siirtäminen ja huoltaminen valtavan Dneprjoen ylitse on vaikea operaatio.
Sotatieteilijä Käihkön mukaan vielä on liian aikaista arvioida Dneprjoen hyökkäyksen merkitystä.
– Ukraina on pystynyt etenemään suhteellisesti hirveän nopeasti. Hyökkäyksen merkitystä ei vielä tiedä. Se ei ole välttämättä kovin merkittävä. Talvi tulee vastaan, Käihkö muistuttaa.
Keskiviikko 22. marraskuuta
21.00: Puolustusministeri Antti Häkkänen: Tuki Ukrainalle säilyy horjumattomana
Puolustusministeri Antti Häkkänen on edustanut Suomea tänään keskiviikkona Yhdysvaltain johtaman Ukrainan aseapua koordinoivan ryhmän etäyhteydellä järjestettyyn kokoukseen. Kokouksessa puhetta johti Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.
– Suomi on sataprosenttisesti sitoutunut jatkamaan sotilaallista materiaaliapua Ukrainalle. Tukemme Ukrainan itsenäisyydelle ja itsemääräämisoikeudelle säilyy horjumattomana, ministeri Häkkänen korostaa tiedotteessa.
Suomi päätti 20. puolustusmateriaaliapupaketista Ukrainaan viime viikolla.
– Kaikki tukipakettimme ovat korvausarvoltaan nyt yhteensä 1,5 miljardia euroa. Suomi auttaa Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.
Ramstein-ryhmänä tunnettu Ukrainan puolustusyhteistyöryhmä koostuu 54 maasta, jotka vastauksena Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa tukevat Ukrainan puolustusta lähettämällä sinne sotakalustoa ja puolustustarvikkeita.