Ukrainan pääministeri vierailee tänään Suomessa

Ukrainan pääministeri tapaa tänään muun muassa Suomen pääministerin, tasavallan presidentin sekä eduskunnan puhemiehen.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal vierailee tänään Suomessa. 

Shmyhal tapaa pääministeri Petteri Orpon (kok.). Tiedotteen mukaan pääministerit keskustelevat muun muassa Ukrainan tukitarpeista ja Suomen tuesta Ukrainalle. Keskustelun aiheina ovat myös Ukrainan integraatio länteen ja Ukrainan rauhanaloitteen toimeenpano.

Myös Ukrainan ympäristöministeri Svitlana Hryntshuk ja terveysministeri Viktor Ljashko saapuvat Helsinkiin. 

Suomi ja Ukraina allekirjoittavat tapaamisen yhteydessä sopimuksen kahdenvälisestä terveydenhuoltosektorin yhteistyöstä. Sopimuksen allekirjoittavat Ljashko ja Suomen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.). Myös molempien maiden pääministerit ovat paikalla allekirjoitustilaisuudessa.

Terveydenhuoltosektorin yhteistyön konkreettinen valmistelu käynnistyy sopimuksen solmimisen jälkeen. Yhteistyö on kahdensuuntaista: Suomella on paljon annettavaa Ukrainalle, mutta myös opittavaa etenkin varautumisessa ja siinä, miten terveyssektori pidetään toimivana kriisioloissa, tiedotteessa kerrotaan.

Pääministerit tapaavat myös suomalaisia yritysedustajia ja keskustelevat Ukrainan jälleenrakennuksesta.

Ukrainan pääministeri tapaa Helsingissä myös presidentti Alexander Stubbin ja eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps.).

Lauantaina kokous

Lauantaina Suomi isännöi rauhanaloitteen ympäristöturvallisuutta koskevan alakohdan kokouksen Ukrainan pyynnöstä. Kokouksen avaavat pääministerit Orpo ja Shmyhal. Kokouksen puheenjohtajat ovat ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) ja Ukrainan ympäristöministeri Svitlana Hryntshuk.

Kokous järjestetään verkossa ja se isännöidään Helsingistä käsin.

Valtioneuvoston viestintäosasto ja ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan, että lauantain kokouksen tavoitteena on edistää ympäristöturvallisuutta osana laajempaa rauhansuunnitelmaa. Suomen työ ympäristötuhoja koskevassa kansainvälisessä yhteistyössä on osa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vuonna 2022 tekemää rauhanaloitetta.

Kokouksia järjestetään kaikista Ukrainan rauhanaloitteen kymmenestä alakohdasta.

Lue myös:

    Uusimmat