Zelenskyi tapasi Pohjoismaiden johtajat Tukholmassa – video: Stubb poistui kesken tiedotustilaisuuden

Presidentti Stubb toivoi mahdollisimman monen maan, myös Yhdysvaltojen, osallistuvan kansainväliseen Ukraina-rauhankokoukseen Sveitsissä.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili Tukholmassa Pohjoismaiden huippukokouksessa. Kokoukseen saapui yllätysvieraaksi myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Päivän konkreettisena tuloksena kaikki viisi Pohjoismaata ovat nyt solmineet kahdenvälisen turvallisuussopimuksen Ukrainan kanssa.

MTV Uutiset Live näytti maiden johtajien tiedotustilaisuuden suorana. Koko lähetyksen voit katsoa jutun lopussa olevalta videolta.

Huippukokouksen loppujulkilausuman mukaan turvallisuussopimukset osaltaan tukevat Ukrainaa sen tiellä kohti Naton jäsenyyttä.

Pohjoismaat, joista kaikki kuuluvat nyt Natoon, lupasivatkin myötävaikuttaa siihen, että Naton heinäkuun huippukokouksessa Washingtonissa tehdään "tärkeitä päätöksiä" Ukrainan suhteen.

Tukholman kokousta isännöineen ja Ruotsin nimissä turvallisuussopimuksen allekirjoittaneen pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan sopimuksen ovat selkeä viesti Venäjälle:

–  On järjetöntä jatkaa sotaa ja odottaa, että lännen tuki Ukrainalle loppuu, Kristersson sanoi.

Pohjoismaat ovat antaneet Ukrainalle yhteensä jo yli 17 miljardin euron arvosta sotilaallista, humanitaarista ja taloudellista tukea. Loppujulkilausumassa tuen luvattiin jatkuvan.

"Aika on pahin vihollisemme"

Tukholman tapaamiseen osallistunut Stubb muistutti, että hieman pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on myös oikeudenmukainen rauha. Hänen mukaansa on siksi äärimmäisen tärkeää, että mahdollisimman moni valtio eri puolilta maailmaa osallistuisi Ukrainan rauhankonferenssiin Sveitsissä kesäkuun puolivälissä.

–  Kehotan mahdollisimman monta maata globaalista etelästä ja idästä sekä tietysti lännestä, mukaan lukien Yhdysvallat, olemaan paikalla, Stubb sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole vahvistanut osallistuvansa rauhankonferenssiin, ja hänen on uutisoitu mahdollisesti jättävän sen väliin.

Ennen rauhaa tavoitteena on Stubbin mukaan kuitenkin Ukrainan auttaminen voittoon sodassa. Hän kuvasi tilannetta sotarintamalla kriittiseksi.

–  Kehotan kaikkia läntisiä liittolaisiamme, jota tukevat Ukrainan puolustautumista venäläistä imperialismia vastaan, auttamaan parhaansa mukaan, Stubb sanoi.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen myönsi vaaran, että sotilaallista tukea tulee liian vähän ja liian myöhään. Zelenskyi oli samoilla linjoilla.

–  Aika on pahin vihollisemme, hän sanoi.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe kuvaili Pohjoismaiden olevan käytännönläheisiä ja antavan Ukrainalle sen, minkä lupaavat.

–  Kuuntelemme tarkasti ukrainalaisten toiveita, hän vakuutti.

Presidentti Stubb joutui poistumaan kokouksen jälkeen järjestetystä tiedotustilaisuudesta ehtiäkseen lentokoneeseen. 

Jutun alussa olevalla videolla näkyy miten Stubb hyvästelee muut osallistujat ja jokaisen vähän eri tavalla.

"Askel oikeaan suuntaan"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi Tukholmassa vain varovaisesti tietoja, joiden mukaan Yhdysvallat olisi päättänyt sallia Ukrainalle toimittamiensa aseiden käytön myös Venäjän alueella ainakin Harkovan rintamasuunnalla.

Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa ukrainalaisten saaneen asiasta tiedon yhdysvaltalaiselta osapuolelta aikaisin samana aamuna. Hän ei kuitenkaan voinut kertoa asiasta yksityiskohtia.

–  Tämä on askel oikeaan suuntaan kohti sitä tavoitetta, että voimme suojella rajaseudun kylissä asuvia kansalaisiamme, Zelenskyi tyytyi sanomaan.

Zelenskyi tapasi vierailullaan myös kuningas Kaarle XVI Kustaan ja edustajia ruotsalaisesta puolustusteollisuudesta.

Ruotsin ilmoitti aiemmin tällä viikolla uudesta ja toistaiseksi suurimmasta aseapupaketistaan Ukrainalle. Se sisältää muun muassa panssaroituja ajoneuvoja ja kaksi tutkavalvontakonetta.

​Zelenskyi on jo tuttu vieras Pohjoismaiden johtajien pöydässä. Hän oli mukana pohjoismaisessa huipputapaamisessa Helsingissä viime vuoden toukokuussa ja uudelleen joulukuussa, tuolloin Oslossa.

Presidentti Stubb puolestaan vieraili Kiovassa lähes ensitöikseen virkakautensa alussa huhtikuussa.

Zelenskyi ilmoitti toukokuun puolivälissä peruvansa toistaiseksi kaikki ulkomaanmatkansa venäläisjoukkojen aloitettua hyökkäyksen Harkovan suunnalla.

Sittemmin Ukraina on ilmoittanut saaneensa rintamatilanteen hallintaan, ja tällä viikolla Zelenskyi on jälleen sukkuloinut Euroopassa vieraillen muun muassa Espanjassa ja Belgiassa.

Lue myös:

    Uusimmat