Ukrainan sisäpiiri hämmentää väitteillä Lavrovin kuolemasta: "Jos hän ei ole siellä..."

Ukrainan hallinnon sisäpiiriläiset väittävät, että Venäjän ulkoministeri on kuollut. Youtube-streamin perusteella mies kuitenkin voi hyvin.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty viikonloppuna villejä huhuja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kuolemasta.

Väitteestä ensimmäisten joukossa kertoi ukrainalaisdiplomaatti Sergiy Kyslutsya, joka toimii maan YK-lähettiläänä. Kyslutsya julkaisi sosiaalisen median palvelu X:ssä Sergei Lavrovistakuvan ja kirjoitti provosoivasti sen yhteydessä, että "joidenkin mukaan hän on jo potkaissut tyhjää".

Väitteessä on otettava huomioon se, ettei Kyslutsya esitä Lavrovin vain päivien mittaiseen poissaoloon tai mahdolliseen poismenoon minkäänlaisia todisteita tai perusteluja. 

Venäjä ei ole myöskään kommentoinut väitteitä millään tavalla.

Asiaan otti kantaa myös sodasta ja Venäjästä aktiivisesti tviittaava Ukrainan sisäministerin entinen neuvonantaja Anton Gerashchenko, jonka mukaan Lavrovia ei olisi näkynyt hetkeen.

Hänen mukaansa Lavrovin määrä pitää luento Moskovassa tänään maanantaina.

– Joka vuosi 1. syyskuuta (tänä vuonna poikkeuksellisesti 2. syyskuuta), Lavrov pitää luennon Moskovan valtiollisessa kansainvälisten suhteiden instituutissa. Jos hän ei ole siellä huomenna, herää todella paljon kysymyksiä siitä missä hän on, Gerashchenko pohtii.

Geraschenkon väite Lavrovin esiintymisestä Moskovassa näyttää pitäneen paikkansa. Tilaisuudesta lähetetyn Youtube-streamin perusteella Lavrov tervehti opiskelijoita koulussa maanantaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Tapasi Senegalin ulkoministerin viime viikolla

Lavrovin viime viikko on ollut joka tapauksessa tuttuun tapaan aktiivinen. Hänet on nähty todistetusti kameroiden edessä torstaina 29. elokuuta, jolloin hän osallistui yhteiseen lehdistötilaisuuteen Moskovassa Senegalin ulkoministeri Yassine Fallin kanssa.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan Lavrov olisi ottanut viime lauantaina kantaa EU:n ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ratkaisuihin Ukrainan sodan lopettamiseksi.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty koko Ukrainan sodan ajan valtavasti terveyshuhuja venäläispoliitikoista. Muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin on väitetty olevan kuolemansairas ja hänelle on ennustettu "välitöntä kuolemaa". Kreml on kuitenkin kiistänyt Putinin ja hänen lähipiiriinsä kuuluvien henkilöiden terveyshuolet.

Päivitys 2.9.2024 11.55: Lisätty tieto Lavrovin esiintymisestä Moskovassa aamupäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat