MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 26.4.2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 26. huhtikuuta 2023. 

  • Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili Ukrainassa
  • Maahanmuuttovirasto: Sotaa pakenee Suomeen tänä vuonna 20 000–30 000 ukrainalaista
  • Ukraina ja Yhdysvallat kertovat Pentagon-vuodon sisältävän virheellistä tietoa, Venäjän kiistää osallisuutensa vuotoon
  • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.16: Italialaistoimittaja loukkaantui lennokki-iskussa Hersonissa

Italialainen toimittaja Corrado Zunino loukkaantui lennokki-iskussa Hersonissa, kertoi Italian ulkoministeri Antonio Tajani viestipalvelu Twitterissä keskiviikkona.

Tajanin mukaan La Repubblica -lehdelle työskennellyt Zunino voi hyvin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak sanoi Zuninon loukkaantuneen lähellä Antonivskyi-siltaa. 

18.51: Venäläinen hävittäjä putosi Murmanskissa

Venäläinen MiG-31-hävittäjä on pudonnut pohjoisen Murmanskin alueella, kertoo valtio-omisteinen Venäjän uutistoimisto TASS. Se perustaa tietonsa maan puolustusministeriön tietoihin.

Puolustusministeriö kertoo TASS:in jutussa, että hävittäjä putosi asumattomalle alueelle. Ministeriö ei ole kertonut onnettomuuden syytä.

Murmanskin alue rajoittuu lännessä Suomeen, pohjoisessa Barentsinmereen.

17.46: Presidentti Niinistö Zelenskyin ja Xi:n puhelinkeskustelusta: ”Hyviä uutisia”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat tänään puhelimessa ensi kertaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa viestipalvelu Twitterissä. Niinistö jakoi presidentti Zelenskyin twiitin saatetekstillä ”Hyviä uutisia”.

Zelenskyi kertoi aiemmin tänään käyneensä "pitkän ja merkityksellisen" puhelun Xi:n kanssa ja toivoi sen antavan sysäyksen kahdenvälisten suhteiden kehittymiselle.

Myös Valkoisessa talossa suhtauduttiin myönteisesti presidenttien puhelinkeskusteluun, mutta suhtauduttiin varauksella siihen, että puhelu voisi johtaa jonkinlaiseen rauhanprosessiin tai -suunnitelmaan.

– Olemme tyytyväisiä uutiseen, että presidentti Xi ja presidentti Zelenskyi kävivät puhelinkeskustelun, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby uutiskanava CNN:n mukaan.

– Se, johtaako se jonkinlaiseen mielekkääseen rauhanprosessiin, suunnitelmaan tai ehdotukseen, ei ole vielä tiedossa, Kirby lisäsi. 

Kiinan valtionmedian CCTV mukaan Xi sanoi Zelenskyille neuvotteluiden olevan ainoa tie ulos sodasta.

Presidentti Xi ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

16.35: Venäjä ja Ukraina vaihtoivat sotavankeja

Ukraina on saanut takaisin 44 sotavankia, jotka ovat olleet Venäjän vankina, Ukraina kertoo. Vangeista 42 kerrotaan olevan sotilaita ja kahden siviilejä. Ukrainan mukaan osalla vangeista olisi nähtävissä jälkiä kidutuksesta.

Vastaavasti 40 sotavankia palautetaan Venäjälle Ukrainasta, kertoo Venäjän valtio-omisteinen kansainvälinen tietotoimisto RIA Novosti. Venäjän puolustusministeriö kertoo Telegramissa, että vanginvaihto tehtiin neuvottelujen seurauksena. Ministeriö vakuuttaa palautettujen venäläisten saavan tarvittavaa lääketieteellistä ja psykologista tukea.

Ukraina ja Venäjä ovat säännöllisesti järjestäneet vanginvaihtoja sodan aikana.

15.36: Zelenskyi kunnioitti Tshernobylin ydinkatastrofin vuosipäivää

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kunnioitti Tshernobylin ydinkatastrofin 37. vuosipäivää.

Zelenskyi laski kukat muistomerkille, joka on pystytetty henkilöille, jotka kuolivat yrittäessään hillitä katastrofin seurauksia.

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui aamuyöllä 26. huhtikuuta 1986 räjähdys, mikä johti YK:n mukaan siihen, että lähes 8,5 miljoonaa ihmistä altistui säteilylle.

– Meidän on tehtävä kaikkemme estääkseen terroristivaltiota käyttämästä ydinvoimalaitoksia Ukrainan ja maailman kiristämiseen", Zelenskyi kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Euroopan suurin ydinvoimala Ukrainan Zaporizhzhjassa on edelleen venäläisjoukkojen hallussa. Voimala on usein ollut irrotettuna Ukrainan sähköverkosta Venäjän tekemien pommitusten vuoksi, mikä on herättänyt pelkoa ydinonnettomuudesta kaikkialla Euroopassa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA pääjohtaja Rafael Grossi kertoi keskiviikkona puhuneensa Zelenskyin kanssa. Grossin mukaan järjestö jatkaa toimiaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan suojelemiseksi.


14.49: Zelenskyi ja Kiinan presidentti Xi Jinping kävivät puhelinkeskustelun

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat keskustelleet puhelimessa ensi kertaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Zelenskiy kertoi viestipalvelu Twitterissä käyneensä "pitkän ja merkityksellisen" puhelun Xi:n kanssa ja toivoi sen antavan sysäyksen kahdenvälisten suhteiden kehittymiselle.

Myös Kiinan valtionmedia raportoi presidenttien välisestä keskustelusta. CCTV:n mukaan Xi sanoi Zelenskyille neuvotteluiden olevan ainoa tie ulos sodasta.

Presidentti Xi ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä.

14.14 Venäjä karkottaa kymmenen norjalaisdiplomaattia vastauksena Norjan karkotuksiin

Venäjä on julistanut kymmenen Moskovassa työskentelevää norjalaisdiplomaattia ei-toivotuiksi henkilöiksi maassa. Heidän on poistuttava Venäjältä lyhyen ajan kuluessa, Norjan ulkoministeriöstä kerrotaan NTB:lle.

Venäjän ulkoministeriöstä ilmoitettiin asiasta tänään Norjan suurlähettiläälle Robert Kvilelle.

Kyseessä on Venäjän mukaan reaktio Norjan taannoisiin karkotuspäätöksiin, Norjan ulkoministeriöstä kerrotaan. Norja kertoi pari viikkoa sitten karkottavansa 15 Venäjän Oslon-suurlähetystössä työskennellyttä ihmistä, jotka Norjan mukaan ovat tiedustelu-upseereita.

12.35 Zelenskyi: Venäjä on hyökkäyksensä aikana vaurioittanut yhteensä 60:tä ukrainalaista museota ja galleriaa

Ukrainassa yhteensä 60 museota ja galleriaa on tuhoutunut tai vaurioitunut Venäjän hyökkäyksen aikana, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiistai-illan puheessaan.

Presidentin mukaan museot ja galleriat ovat kärsineet tuhoja useilla eri alueilla yli vuoden kestäneen suurhyökkäyksen aikana.

Venäjä teki Zelenskyin mukaan tiistaina ohjusiskun Harkovan alueella sijaitsevaan Kupjanskin kaupunkiin, jossa kuoli kaksi naista ja kymmenen muuta ihmistä haavoittui. Isku osui presidentin mukaan paikalliseen museoon sekä lähitaloihin.

11.04 Ukrainan armeijan pääesikunta: Venäjä menettänyt 188 410 henkeä Ukrainassa viime vuoden helmikuun jälkeen

The Kyiv Independent kertoo Venäjän menettäneen 188 410 henkeä sodan syttymisen jälkeen.

Pääesikunnan tiedotteen mukaan Venäjä on myös menettänyt 3 692 tankkia, 7 162 aseistettua taisteluajoneuvoa, 5 792 ajoneuvoa ja polttoainesäiliötä, 2 877 tykistöjärjestelmää, 539 raketinlaukaisijaa, 292 ilmapuolustusjärjestelmää, 308 lentokonetta, 294 helikopteria, 2 440 dronea ja 18 laivaa. 

6.01 Tietovuoto Kremlistä: Putinin suunnitelmat Baltian maiden suhteen paljastuivat

Kansainvälinen toimittajaverkosto on julkaissut tietoa asiakirjoista, jotka koskevat Venäjän vaikuttamispyrkimyksiä Baltian maissa.

Vuodetut asiakirjat on laadittu Venäjän presidentinhallinnossa kesällä ja syksyllä 2021.

Asiakirjat sisältävät erilliset suunnitelmat Latvian, Liettuan ja Viron osalta. Pääpiirteissään niiden tavoitteet ovat samankaltaisia.
Yleisenä tavoitteena on vähentää Naton läsnäoloa ja vaikutusvaltaa sekä vahvistaa Venäjän vaikutusvaltaa ja venäläistä kulttuuria.

Tietoja ovat julkaisseet muun muassa ruotsalainen Expressen ja virolainen Eesti Päevaleht.

Lue lisää aiheesta täältä.

5.57  Venäjän hyökkäyssotaa kritisoineen oppositiopoliitikon oikeudenkäynnin määrä alkaa Venäjällä

Venäjällä on määrä alkaa tänään oikeudenkäynti, jossa oppositiopoliitikko Jevgeni Roizmania syytetään maan "armeijan maineen tahraamisesta".

Roizman, 60, pidätettiin, koska hänen katsottiin häpäisseen Venäjän armeijan kommenteissaan, jotka koskivat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Aiemmin Roizman on saanut kolmesti sakot sotatoimien arvostelusta.

Roizman on Jekaterinburgin entinen kaupunginjohtaja.

Edellispäivän tapahtumat pääset lukemaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat