Ukrainan sodan huolestuttava seuraus: lapset eivät pääse kouluun

Yksi Ukrainan sodan surullisista seurauksista on, etteivät lapset pääse käymään koulua normaalisti. Kouluja on tuhoutunut tai niihin ei ole turvallista mennä. Joillakin ukrainalaislapsilla on edessään jo neljäs vuosi katkonaista koulunkäyntiä. 

Yli 1 300 koulua on tuhoutunut täysin ja muitakin pahoin vaurioitunut Ukrainan hallinnassa olevilla alueilla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä maahan helmikuussa 2022. Asiasta kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. 

Jatkuvien hyökkäysten takia vain noin kolmannes kouluikäisistä ukrainalaislapsista pääsee osallistumaan oppitunneille täysipainoisesti. Monet jäävät jälkeen ja unohtavat oppimansa. 

Jotkut koulut ovat saaneet Venäjän iskuissa suoria osumia, toisia on suljettu varotoimena Venäjän ohjus- ja tykistöiskujen kohdistuessa myös asuinalueisiin ympäri Ukrainaa.

– Ukrainan sisällä hyökkäykset kouluihin ovat jatkuneet laantumatta jättäen lapset syvästi ahdistuneiksi ja ilman turvallisia opetustiloja, Unicefilta kerrotaan.

Sotaa edelsivät Ukrainassakin koronarajoitukset, mikä tarkoittaa, että kesäloman loppuessa tällä viikolla joillakin ukrainalaislapsilla on edessään jo neljäs peräkkäinen katkonainen kouluvuosi.

Noin puolet Ukrainan opettajista on raportoinut oppilaiden kieli- ja lukutaidon sekä matemaattisten taitojen heikentyneen. Unicef muistuttaa lasten jäävän paitsi myös turvallisuuden tunteesta ja ystävyyssuhteista, joita koulu voisi heille tarjota.

Niiden perheiden lapsista, jotka ovat paenneet sotaa Ukrainasta ulkomaille, yli puolet ei ole kirjoilla kansallisissa koulutusjärjestelmissä. Tämä johtuu Unicefin mukaan kielimuureista sekä opetusjärjestelmien ylikuormituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat