Pelastakaa Lapset: "Yksikään lapsi Ukrainassa ei ole säästynyt sodalta ja julmuuksilta"

Valtaosa lapsista elää jatkuvassa pelossa. Yhdeksän kymmenestä kärsii selvityksen mukaan psykologisesta ja henkisestä stressistä.

Lasten mielenterveys sodan runtelemassa Ukrainassa heikkenee vaarallisesti, kertoo Pelastaa Lapset -järjestön tuore raportti.

Järjestön mukaan valtaosa Ukrainan lapsista elää jatkuvassa pelossa. Pommitusten kiihdyttyä lasten mielenterveys on entistä suuremmalla koetuksella.

Järjestön selvityksen mukaan yhdeksän kymmenestä Ukrainassa asuvasta lapsesta kärsii psykologisesta ja henkisestä stressistä ja lähes kolme neljännestä tuntee turvattomuutta ja pelkoa.

Kaksi kolmannesta osoittaa vähäistä kiinnostusta oppimiseen ja enemmän kuin joka toinen kokee surua tai itsetuntonsa heikoksi.

Lasten mielenterveyden kannalta tilanne on erityisen heikko sotatoimien suoraan koskettamilla alueilla. Tilannetta heikentää edelleen se, että mielenterveyden hoitohenkilökunnasta on pulaa. Sotatilanteen synnyttämän stressin ja psyykkisten traumojen hoito edellyttää erityistä osaamista.

Sota on vaikuttanut kaikkiin lapsiin

Järjestön mukaan Ukrainan sota on vaikuttanut syvästi maan jokaiseen 7,5 miljoonaan lapseen. Lisäksi viranomaistietojen mukaan noin 1,4 miljoonaa kotia sekä 3 700 oppilaitosta on vahingoittunut.

YK arvioi jo viime vuoden alussa, että taloudellisessa ahdingossa elävien lasten osuus oli kaksinkertaistunut 43 prosentista 82 prosenttiin.

– Yksikään lapsi Ukrainassa ei ole säästynyt sodalta ja julmuuksilta. Lapset eivät voi tuntea oloaan turvalliseksi missään päin maata, puhumattakaan rintama-alueista, sanoo Pelastakaa Lasten Ukrainan maajohtaja Sonia Khush järjestön tiedotteessa.

– On sydäntä särkevää nähdä puhumattomia lapsia tai lapsia, jotka pelkäävät leikkiä tai jopa kävellä ulkosalla sen seurauksena, että he päivä toisensa jälkeen kokevat äärimmäistä hätää, hän jatkaa.

Pelastakaa Lasten marraskuussa käynnistämään selvitykseen otti osaa 1  500 lasta, vanhempaa ja muuta huoltajaa kahdellatoista Ukrainan alueella.

Lue myös:

    Uusimmat