Keskusrikospoliisi selvittää, käynnistääkö se ulkomaisia rahapeliyhtiöitä ja niiden markkinointia koskevan rikostutkinnan. Mikäli tutkinta aloitetaan, siinä tullaan kuulemaan mahdollisesti myös niitä suomalaisia julkisuuden henkilöitä, joilla on rooli peliyhtiöiden viestinnässä Suomessa.
MTV Uutiset kertoi maanantaina, kuinka ulkomaiset rahapeliyhtiöt ovat valjastaneet suomalaisia julkisuuden henkilöitä viestiessään sosiaalisessa mediassa. Poliisihallituksen mukaan ainakin osa toiminnasta on laitonta markkinointia.
Myös keskusrikospoliisi seuraa tilannetta. KRP selvittää parhaillaan yhtiöiden taustoja ja harkitsee rikostutkinnan aloittamista.
– Tällä hetkellä selvitämme, ylittyykö esitutkintakynnys. Tähän liittyen olemme lähteneet hakemaan tietoja", KRP:n rikostarkastaja Ari Karvonen kertoo MTV Uutisille.
Kyse olisi mahdollisesta rahapeli- ja arpajaisrikoksesta. Niistä voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Julkisuudessa suuremmat yhtiöt ovat kiistäneet markkinoivansa Suomessa.
KRP ei tässä vaiheessa halua yksilöidä selvitysten kohteina olevia yhtiöitä, mutta niitä on useita. Ulkomaisia peliyhtiöitä on rekisteröity runsaasti Maltalle.
– Sellaisia viitteitä on olemassa, että siellä toimii myös suomalaisia henkilöitä.
KRP:n selvitystyö kestää arviolta vielä kuukausia. Jos esitutkinta alkaa, kuultavaksi joutunee myös peliyhtiöiden suomalaisia mannekiineja: entisiä urheilijoita ja muita julkkiksia.
– Tietenkin he tulevat osaksi rikostutkintaa, jos sellainen joudutaan käynnistämään markkinointia koskien. Mikä kunkin asema olisi tutkinnassa, se päätetään tapauskohtaisesti, Karvonen sanoo.
Peliala kaikkinensa on poliisin syynissä. Poliisin mukaan rahapeliyhtiöt ja pelialustat ovat yksi tapa pestä rikollista rahaa ja niiden taustalla on myös kansainvälistä rikollisuutta. Rahasummat ovat valtavia.
– Kun jalkapallomanipulointia selvitettiin, niin jo siinä puhuttiin miljardibisneksestä. Ja se oli vain yksi osa-alue tästä pelialasta, vedonlyönnistä muun muassa.
Petosrikoksia tutkinnassa
Ulkomaiset peliyhtiöt eivät siis saa markkinoida pelejään suomalaisille, mutta itse pelaaminen ulkomaisille peliyhtiöille on sallittua.
KRP:n mukaan ympäri Suomea on tutkinnassa petosjuttuja, joissa ulkomaisille yhtiöille rahasumman sijoittanut pelaaja on omasta mielestään voittanut, mutta voitto ei olekaan tuloutunut siten, kuten pelaaja on ymmärtänyt.
Rikostarkastaja Ari Karvonen muistuttaa, että pelaamiseen sisältyy riski.
– Jokainen pelaaja pelaa omalla riskillään. Ulkomainen rahapelitoiminta Suomessa on lähtökohtaisesti laitonta. Silloin sitä ei myöskään koske Suomen kuluttajansuoja. Kuluttajansuojaa joutuu hakemaan sieltä minne pelitoiminta on rekisteröity, esimerkiksi Maltalla.