Ulkoministeri Haaviston kommentit saivat Etiopian johdon raivostumaan – MTV:n ulkomaantoimittaja: "Ei hän tästä hätkähdä"

4:42img
Etiopian ulkoministeriö kritisoi kovin sanoin ulkoministeri Pekka Haavistoa – ulkomaantoimittaja kertoo, mistä on kyse.
Julkaistu 19.06.2021 19:48
Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen ei usko, että Etiopian kovat kommentit ulkoministeri Pekka Haavistosta vaikuttavat hänen uraansa tai tilanteeseensa millään tavalla. Haavisto oli varoittanut EU-parlamentin komiteaa Etiopian etnisestä puhdistuksesta Tigrayssä.

EU:n erityislähettiläänä Etiopiassa toiminut Pekka Haavisto oli keskustellut Etiopian johdon kanssa aiemmin tänä vuonna, ja hän selosti tapaamista tiistaina EU:n parlamentin komitealle.

Haaviston mukaan Etiopian johto oli sanonut hänelle suljettujen ovien takana ”tuhoavansa tigraylaiset sadaksi vuodeksi”. Haavisto varoitti EU:ta, että mainittu tavoite kuulostaa etniseltä puhdistukselta. Haaviston kommenteista kertoi muun muassa uutistoimisto AP.

Etiopian ulkoministeriö on nyt haukkunut Haaviston kommentteja muun muassa vastuuttomiksi ja röyhkeän valheellisiksi. Ministeriön mukaan Haaviston ”älyttömät lausunnot osoittavat selvästi ymmärryksen puutteen Etiopiasta ja maan asukkaista”.

Lue myös: Etiopian ulkoministeriö raivostui Pekka Haaviston kommenteista: ”Vastuutonta, vihamielistä, röyhkeää valetta”

Kyse on kahden kansan pitkäaikaisesta skismasta

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen kertoo, että Tigrayn konfliktissa on kyse kahden eri kansan välisestä pitkäaikaisesta skismasta. Tigraylaiset ovat Etiopian entinen valtaapitävä kansa ja edelleen merkittävä osa maan monikansaista etnistä kokonaisuutta.

Haaviston lausuntoon liittyvät tapahtumat alkoivat Lahtisen mukaan viime marraskuussa, kun Tigrayn alue järjesti omat vaalit.

– Keskusjohdon tavoitteena oli vaalien pitäminen vasta tänä vuonna, mutta Tigrayssa vallassa oleva Etiopian entinen valtapuolue ei suostunut siihen ja lähti omille linjoilleen, Lahtinen selvittää.

– Etiopian pääministeri ei sulattanut tilannetta, ja maan joukot marssivat Tigrayhyn. Siellä ne ryhtyivät voimatoimiin hallitsevaa puoluetta vastaan. 

Lue myös: YK: Yli 30 000 aliravittua lasta vaarassa kuolla kriisin keskellä Etiopian Tigrayssa

Yli 2 miljoonaa tigraylaista on paennut taisteluja naapurimaihin

Lahtista Etiopian johdon kommentit eivät hämmästytä. 

– Etiopia noudattaa tässä kaavaa, jota se on noudattanut kaiken aikaa. Se kiistää, että mitään olisi vinossa Tigrayssa ja pitää valehteluna ajatuksia siitä, että siellä olisi tapahtunut etnistä puhdistusta, nälänhädän käyttämistä aseena tai ihmisten ajamista evakkoon maan rajojen ulkopuolelle. 

– Tosiasia kuitenkin on se, että yli 2 miljoonaa ihmistä on paennut taisteluja naapurimaihin. Sotilasjohto kiistää väkivallan teot, jotka ovat selvästi nähtävissä, Lahtinen toteaa.

"Haavisto on monessa sopassa keitetty"

Etiopia on Haaviston lausunnon jälkeen vaatinut, että tämä ei toimisi enää nykyisessä roolissaan. 

Lahtinen ei usko, että Etiopian kannanotoilla ja vaatimuksilla on mitään merkitystä Haaviston uran kannalta.

– Suoraan sanottuna en usko. Haavisto on keitetty erilaisissa lausuntojen sopissa eri puolilla maailmaa vuosien mittaan enkä usko, että hän itse hätkähtää tätä. Eikä näin tee uskoakseni myöskään hänen tehtävänantajansa.

Haaviston erityisavustaja Jeri Aalto kertoi MTV Uutisille aiemmin, että Haavisto kommentoi asiaa ensimmäisen kerran ylihuomenna maanantaina EU:n ulkoasian neuvoston lehdistötilaisuudessa.

Aallon mukaan asia on myös esillä neuvostossa.

Lue myös: Etiopian armeija aloitti suurhyökkäyksen Tigrayn kapinallisia vastaan – paikallishallinto: Pääkaupunkia pommitettu raskaasti

Tuoreimmat aiheesta

Pekka Haavisto