Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan Etiopiasta – pääkaupungissa jonotetaan jo lentolippuja

Ulkoministeriö kehottaa Etiopiassa olevia suomalaisia poistumaan maasta pian epävakaan tilanteen takia. Suomen Etiopian suurlähettilään Outi Holopaisen mukaan maassa on noin 200 suomalaista, moni heistä asuu pääkaupungissa Addis Abebassa ja sen lähialueilla. Holopaisen mukaan osa pois lähtevistä lennoista on jo buukattu täyteen.  

Etioian hallitusta vastustava kapinallisliittouma, johon kuuluvat muun muassa Tigrayn kansan vapautusrintama TPLF ja oromojen vapautusarmeija OLA, on uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan yhä yli 300 kilometrin päässä Addis Abebasta.

Vuoden kestänyt, Tigrayn maakunnassa leimahtanut, konflikti TPLF:n ja maan hallituksen joukkojen välillä ei näy Addis Abebassa ainakaan vielä. 

– Kävin itse äsken ulkona, kävelin yhteen kokoukseen. Kaduilla oli tavallista, normaalia väestöä normaaleissa lauantaipuuhissaan. Huomattavan vähän  oli myös turvallisuushenkilöstä näkyvissä, suurlähettiläs Outi Holopainen kertoo MTV:n uutisille. 

Ulkoministeriö silti kehottaa suomalaisia poistumaan maasta välittömästi. 

– Meillä on normaaliin tapaan suunnitelma, jossa on annettu kansalaisille ohjeet poistua maasta niin kauan kuin se on normaalilennoilla mahdollista. Kenttä on vilkas ja lentotoimintaa on  paljon,. Täältä on hyviä yhteyksiä, mutta lähtijöitä myös on paljon. Monet maat ovat antaneet suosituksia tai kehotuksia poistua maasta.

"Tilanne koetaan arvaamattomaksi"

Konflikti voi muuttaa suuntaansa äkkiä. 

– Taustalla on se, että tilanne koetaan hyvin arvaamattomaksi. On vaikea ennustaa, miten sotilaallinen kuvio kehittyy. Fakta on, että kapinallisjoukkojen rintama on edennyt aika lailla etelää kohti, Holopainen kuvailee. 

Mielikuvat Afganistanin pääkaupungin Kabulin romahtamisesta talebanien edettyä paljon odotettua nopeammin nousevat esiin.

Kapinallisten sotimiskyvystä on vaikea sanoa tietoa, Holopainen muistuttaa. Ulkomaailmaan tihkuu muutenkin hyvin vähän tietoa sekä rintamasodasta että siviileihin kohdistuneista brutaaleistakin väkivallanteoista puolin ja toisin. 

Adis Abeba Afrikan unionin pääkaupunki, siellä toimii paljon yrityksiä, kansalaisjärjestöja ja YK-järjestöjä. Siellä kolmanneksi eniten diplomaattisia kahdenvälisiä edustustoja, Holopainen muistuttaa. Kaupungin lentokenttä on siten hyvin vilkas kohde ja solmukohta. 

Pois lähteviä on tavanomaista enemmän, Holopainen kertoo. 

"Jotkut lennot täyteen buukattu"

– Meillä on tietoa siitä, että tietyt lentohyhteydet ovat olleet moneksi päivää ihan täyteen bukattu. On myös silmämääräisiä havaintoja matkatoimistojen asiakastiloista, joisa on ollut aika kuumeinen ilmapiiri ja pitkät jonot.

Holopaisella ei ole tarkkaa kuvaa maassa olevien noin kahdensadan suomalaisen lähtöaikeista. Noin sata suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen, ja Holopainen kehottaa niitä tekemättömiä sellaisen tekemään. 

– Jotkut ovat olleet meihin yhteydessä, mutta monet varmasti hoitavat itsensä matkaan omin toimin. Meihin on oltu yhteydessä viime viikojen aikana paljon järjestöistä ja firmoista tilanteen takia. 

Suurlähetystöllä on lähetystön evakuointisuunnitelma normaalina rutiinina. 

– Suurlähetystö toimii normaalisti. Meillä on normaali varautuminen, jos tilanne muuttuu. Ensimmäisenä poistuvat perheenjäsenet, ja sen jälkeen tarvittaessa henkilöstöä pienennetään, tämä on ihan rutiinia meillä.

Holopainen muistuttaa lentoliikenteen mahdollisen tukkeutumisen lisäksi muun muassa huoltovarmuudesta konfliktin etenemiseen liittyen. 



















Lue myös:

    Uusimmat