Ulkoministeriö kertoo saaneensa selvitettyä suomalaisiin diplomaatteihin kohdistuneen vakoilutapauksen. Vakoilu on tapahtunut erittäin kehittyneen haittaohjelman avulla.
Diplomaatteihin kohdistettu kybervakoilu tapahtui NSO Groupin Pegasus -vakoiluhaittaohjelmalla. Ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan, että haittaohjelma on ollut hyvin kehittynyt, ja se on pystytty tuomaan käyttäjän Apple- tai Android-puhelimeen tämän huomaamatta ja ilman käyttäjän toimenpiteitä.
Vakoiluohjelma on mahdollistanut hyvin laajaa puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien hyväksikäyttöä.
Ulkoministeriö on selvittänyt tapausta eri viranomaisten ja sidosryhmien kanssa syksyn ja talven aikana.
Vakoilut kohdistuivat Suomen ulkomailla työskentelevään lähetettyyn henkilökuntaan, ja vakoilun ajankohta on pystytty arvioimaan. Vakoilu ei ulkoministeriön mukaan ole tällä hetkellä aktiivista.
Laittomalta tiedustelulta ei voi koskaan suojautua täysin
Puhelimella käsiteltävä tieto on ulkoministeriön mukaan julkista tai korkeimmillaan turvallisuusluokka neljän tason tietoa, joka on alin turvaluokittelun aste.
Ministeriö huomauttaa, että vaikka tieto ei suoraan olisi luokiteltua, tieto ja sen lähde voivat olla diplomaattien välisen luottamuksen piirissä.
Ministeriön mukaan erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valmisteluun ja päätöksentekoon kohdistuu paljon mielenkiintoa, joka voi näyttäytyä myös laittomana tiedusteluna.
Uhkaan varaudutaan erilaisin keinoin, mutta laittomalta tiedustelulta ei voi koskaan suojautua täysin.