Ulkoministeriö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) tyrmäävät itävaltalaislehden tiedot Jemenin sieppausdraaman huonosta hoidosta. Kurier-lehden mukaan Suomi hankaloitti siepattujen vapauttamista Jemenissä.
Kurierin mukaan Suomen ja Itävallan sotilastiedustelujen kesken oli vakavia ongelmia Jemenissä siepattujen pelastusoperaation aikana.
– Ristiriitoja ei tässä yhteistyössä missään vaiheessa ole ollut. Tiivis yhteydenpitoni Itävallan ulkoministerikollegan Michael Spindleggerin kanssa ei vahvista ainoatakaan nimettömiin lähteisiin nojaavan itävaltalaisen sensaatiolehden väitettä, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.
Myös ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen tyrmää Kurierin väitteet.
– Kun kuulin näistä väitteistä, otin yhteyttä kollegaani Itävaltaan kysyäkseni niistä, mutta myös hän ihmetteli lehdessä olleita väitteitä, Turunen kertoo MTV3:lle.
Hänen mukaansa on hankala ymmärtää lehden tai väitteiden tavoitteita.
– Antaa aika kummallisen kuvan, kun kukaan ei ole tullut nimellään julkisuuteen. Jos joku olisi omalla nimellään kommentoimassa, olisi helpompi vastatakin, sanoo Turunen.
Ulkoministeriö ei kuitenkaan ole ollut yhteydessä suoraan Kurier -lehteen.
UM kieltää Kalevan pariskunnan pettymyksen
Turunen tyrmää myös Kurier-lehden väitteen Kalevan pariskunnan pettymyksestä Suomen toimintaan pelastusoperaatiossa.
– Minun tietojeni mukaan he eivät ole olleet pettyneitä, sanoo Turunen topakasti.
Kurier-lehti on viime päivinä kertonut nimettömiin lähteisiinsä viitaten useita yksityiskohtaisia tietoja siepattujen vapauttamisesta sekä sieppausajan olosuhteista. Itävaltalaislehden tietojen mukaan vankeja muun muassa pidettiin aluksi jalkakahleissa pimeissä ja niin matalissa tiloissa, että he eivät voineet seisoa suorana. Heitä olisi myös siirrelty usein huputettuina paikasta toiseen.
Lisäksi panttivankeja häirittiin lehden mukaan kovaäänisistä tulvivilla koraaninsäkeillä. Ruoka oli vaatimatonta ja juomavesi oli likaista.
Tuomioja ei ota kantaa siihen, millaiset siepattujen olot olivat Jemenissä.
– Siihen miten siepattuja kohdeltiin panttivankeuden aikana ja miten se on heihin vaikuttanut voivat asianomaiset halutessaan vastata sitten kun ovat siihen valmiita. Viranomaisilla ei ole sen enempää tarvetta kuin mahdollisuutta ohjeistaa heitä tässä. Lähdemme siitä, että raastavan kokemuksen läpikäyneiden ihmisten yksityisyyttä ja valintoja on kunnioitettava.
Suomalaispari Atte ja Leila Kaleva sekä itävaltalaismies Dominik Neubauer joutuivat elämään siepattuina 140 päivää. Suomalaisparin välittämän viestin mukaan sieppaajat kohtelivat heitä hyvin ja he saivat hyvää ruokaa, puhdasta vettä ja lääkkeitä.
(MTV3)
Itävaltalaislehti väittää: Suomi oli kapulana rattaissa pelastusoperaatiossa
Itävaltalaislehti: Jemen-vangit olivat kahleissa ja saivat likaista vettä
Ministeri: Itävaltalaissiepatun kohtelu oli katastrofaalista