Vladimir Putinin voitto Venäjällä oli etukäteen varmaa. Venäjällä hallintokoneisto on tehnyt valtavasti töitä sen eteen, että äänestysprosentti olisi juuri sopiva eli ei liian iso eikä pieni.
– Se on keskeistä siksi, että vallanpitäjillä on lähtökohtaisesti ollut tiedossa se, että asetelma on aivan liian selkeä. Se on tämä ratkaisematon ongelma, että ei saa olla liian vaarallisia vastustajia, mutta lopputulos pitäisi olla selvä ja vaalien kilpailullisuus säilyttää. Äänestysprosentin osoittaminen on tärkeää, koska sitä kautta kyetään kertomaan kansalle, että mandaatti on riittävän iso, selvittää Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.
Vaalivilppi liittyy muun muassa juuri äänestysprosentin varmistamiseen.
– Äänestyshuoneistoissa on asetettu ilmeisesti joitakin tavoitteita ja kiintiöitä ja kun se ei ala täyttyä niin sitten alkaa peukalointi tai muu virkailijoiden aktiivisuus, Lassila vihjaa.
Kansalla on joka tapauksessa muutosodotuksia neljännelle presidenttikaudelle astuvalle Putinille. Venäläiset kaipaavat kuitenkin muutoksia arkeensa. Venäjällä on massiivisia ongelmia infrastruktuurista ihmisten eläkkeisiin.
– Nykyongelmat, jännitteet ja epätietoisuus tulevat jatkossakin vain syvenemään Venäjällä, Lassila uskoo.
Yllä olevalla videolla MTV Uutisten toimittaja Mirja Kivimäki kertoo Venäjän vaalien sujumisesta sekä vaalivilpistä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila puolestaan vastaa kysymykseen: Voiko jokin uhata Putinin valta-asemaa?