Ulosmarssivat hoitajat pilkkasivat Kataista

Julkaistu 14.11.2007 09:47(Päivitetty 17.11.2007 03:12)

Valtiovarainministeri Kataisesta oli tehty naismainen pilapiirros. Hoitajat myös lauloivat Juicen Jyrki boy -laulun sanoin Kataiselle "älä sanojasi syö". Ulosmarssineet hoitajat eivät aio tulla töihin, vaikka potilasturvalaki hyväksyttäisiin perjantaina. Hoitajat marssivat eduskuntatalon rappusille asti.

Tehyläiset marssivat ulos osasta Helsingin ja Uudenmaan sairaaloita tänään kello 14.30. Mielenilmauksella hoitajat osoittivat mieltään työnantajajärjestön haluttomuudelle saada aikaan tuloksia palkkaneuvotteluissa.

Hoitajat poistuivat aamuvuoronsa päätteeksi muun muassa Lastenklinikalta, Meilahden sairaalasta, Naistenklinikalta ja Töölön sairaalasta. Hoitajat päättivät yllättäen kävellä eduskuntatalolle saakka. Tehyläiset huusivat iskulauseita myös rappusilla.

Tehyn ulosmarssi 14.11.2007

HUSin Lastenklinikalta ulosmarssineet hoitajat pilkkasivat banderolleissaan valtiovarainministeri Jyrki Kataista. Kataisen kuva oli muunneltu hoitajaksi, jolla on avokaulainen puku. Yksi ulosmarssineista hoitajista totesi, että Katainen on valittu Vuoden sairaanhoitajaksi. Muissa kylteissä luki mm. Orja vuosimallia 2007.

Marssijat huusivat rytmissä "neuvottele KT, kutsumus ei elätä". Yksi ryhmä lauloi myös Juicen Jyrki boy- kappaletta: "Jyrki, älä tyrki, tee joskus miehen työ, älä sanojasi syö."

Ulosmarssineet hoitajat eivät aio tulla töihin, vaikka potilasturvalaki tulisi voimaan.

- En tiedä, kuulenko kännykän ääntä, teho-osaston sairaanhoitaja Urpu H urm e totesi.

- Pitää tulla hakemaan kotoa, lääkintävahtimestari Hannu Kuisma jatkoi.

Tehyn mukaan ulosmarssit toteuttiin niin, ettei potilaita saateta vaaraan. Juuri tästä syystä mielenilmaus tapahtui vuoronvaihdon aikaan.

- Tarkotus on, että ulosmarssi ajotetaan tähän vuorojenvaihtoon, kun aamuvuorolaiset lähtevät pois töistä. Siinä hetkessä ei potilasturvallisuutta vaaranneta, vaan töihin jää riittävä määrä (hoitajia) turvaamaan hoidon jatkumisen ja iltavuoro tulee normaalisti töihin, kertoi ennen ulosmarssia Tehyn Hus-aluepäällikkö Helena Leppänen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johto uskoo, että mielenilmauksen vaikutukset jäävät vähäiseksi. Myös heille on vakuutettu, että iltavuorolaiset pysyvät töissä.

Aluepäällikkö Helena Leppänen ei ole vielä luovuttanut toivoaan työehtoneuvotteluiden suhteen.

- Kyllä minä edelleen toivon, että se järki ja viisaus siellä sovittelulautakunnassa löytyy ja meillä on sopimus ennen 19. marraskuuta. Ei kukaan meistä tehyläisistäkään halua, että joukkoirtisanoutuminen toteutuu, vakuuttaa Leppänen.

Ulosmarssit toteuttiin seuraavissa sairaaloissa:

Työtaistelu maksaa Tehylle 700 000 euroa päivässä

Hoitajien joukkoirtisanoutuminen tulee kalliiksi myös heidän ammattiliitolleen. Tehyn järjestöpäällikkö Kirsti Viljakainen arvioi, että yksi työtaistelupäivä maksaa heille noin 700 000 euroa.

Irtisanoutuvat hoitajat saavat liitoltaan työtaisteluavustusta 60 euroa päivässä. Viljakaisen mukaan avustus maksetaan ensimmäisestä päivästä lähtien ja viikon jokaiselta päivältä. Verotonta osaa avustuksesta on 16 euroa.

Kuntasektorilla työssä olevilta jäseniltään Tehy ryhtyy keräämään työtaistelun aikana ylimääräistä jäsenmaksua. Sitä peritään 25 euroa kahden viikon jaksolta.

Parhaillaan lakossa olevat insinööri- ja suunnittelutoimistojen ylemmät toimihenkilöt saavat liitoltaan lakkoavustusta 50 euroa päivässä. Akavan YTN:n varapuheenjohtaja Heikki Kauppi sanoi, että ennakonpidätyksen jälkeen siitä jää käteen noin 41 euroa.

Tehyn edellisen työtaistelun aikana vuonna 1995 liitto maksoi jäsenilleen lakkoavustusta 70 markkaa päivässä. Tässä kulki silloin yläraja verottomalle lakkoavustukselle. Se vastasi myös silloista yleistä tapaa, että lakkoavustusta maksettiin verovapauden rajoissa.

Hoitajille nyt luvassa oleva työtaisteluavustus ei ole aivan ainutlaatuinen. Vuonna 2001 lakossa olleet lääkärit saivat avustusta 400 markkaa lakkopäivältä.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa