Unicef: Äärimmäiset lämpötilat uhkaavat miljoonien lasten koulutusta

ilmasto-2
Järjestö varoittaa äärimmäisen kuumuuden hengenvaarallisista seurauksista. Kuvituskuva.
Julkaistu 14.08.2024 06:00

MTV UUTISET – STT

Järjestön mukaan kansallisvaltioiden pitäisi ottaa huomioon lasten tilanne, kun ne suunnittelevat ilmastotoimiaan.

Lähes puoli miljardia lasta kärsii vähintään kaksinkertaisesta määrästä äärimmäisen kuumia päiviä vuosittain verrattuna isovanhempiinsa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Järjestö varoittaa äärimmäisen kuumuuden hengenvaarallisista seurauksista.

Ilmastonmuutoksen nostaessa lämpötiloja globaalisti noin 466  miljoonaa eli yksi viidestä lapsesta elää alueilla, joilla on tuplasti äärimmäisen kuumia päiviä verrattuna 60 vuoden takaiseen aikaan, Unicef sanoi.

– Nuorten lasten kehot eivät ole kuten pienien aikuisten, vaan ne ovat paljon haavoittuvaisempia äärimmäiselle kuumuudelle, sanoo Unicefin edunvalvontatyön johtaja Lily Caprani. Hän varoittaa myös kuumuuden vaaroista raskaana oleville naisille.

Kuumuus vaarantaa myös koulutuksen

Kuumuus vaikuttaa myös lasten koulutukseen, kun kouluja joudutaan pitämään kiinni korkeiden lämpötilojen vuoksi. Tänä vuonna jo 80 miljoonaa lasta on joutunut olemaan poissa koulusta kuumuuden vuoksi.

Järjestö laski päiviä, jolloin lämpötilat ovat nousseet 35 celsiusasteeseen, ja vertasi keskilämpötiloja 2020–2024-ajanjaksolta 1960-lukuun.

Eniten äärimmäisen kuumille päiville altistutaan Länsi- ja Keski-Afrikassa, jossa 123 miljoonaa lasta, eli noin 39 prosenttia alueen lapsista, kohtaa vähintään 35-asteen lämpötiloja kolmasosan vuodesta.

Länsi-Afrikan Malissa, jossa miljoonat elävät ilman ilmastointia ja sähkökatkot häiritsevät tuulettimien käyttöä, vähintään 35-asteen lämpötila saavutetaan yli 200 päivänä vuodessa.

Samaan aikaan Latinalaisessa Amerikassa 48 miljoona lasta kohtaa kaksi kertaa enemmän vähintään 35-asteen päiviä kuin 60 vuotta sitten.

Lue myös: CNN: Äärimmäinen kuumuus on uhka tulevaisuuden olympialaisille – ilmastotutkija antaa neuvoja järjestäjille

"Kirjaimellisesti kuolettavaa"

Capranin mukaan maailmanlaajuisesti tilanteen kehitys näyttää näiden lasten kannalta yhä huonommalta.

– Lapset eivät hikoile kuten aikuiset. He ovat paljon alttiimpia lämpöstressille, joka voi olla kirjaimellisesti kuolettavaa, Caprani sanoo.

Korkeat lämpötilat voivat vaikuttaa myös aliravitsemukseen ja altistaa lapsia helpommin esimerkiksi malarialle ja denguekuumeelle, joka leviää lämpimissä ilmanaloissa.

Unicefin mukaan hallitusten pitäisi ottaa huomioon lasten tilanne, kun ne suunnittelevat ilmastotoimiaan.

– Kun hallitukset parhaillaan suunnittelevat kansallisia ilmastotoimiaan, he voivat tehdä sen sillä kunnianhimolla ja tietoisuudella, että nykypäivän lasten ja tulevien sukupolvien tulee elää siinä maailmassa, jonka he jättävät jälkeensä, Unicefin johtaja Catherine Russell sanoi lausunnossa.

Lue myös: Yhdysvaltalaisvirasto: Viime kuukausi oli mittaushistorian kuumin heinäkuu

Tuoreimmat aiheesta

Sää