Unkari antoi kompromissiehdotuksen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjunnasta – liikenne- ja viestintävaliokunnalta tyrmäys

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta esittää yksimielisesti EU:n puheenjohtajamaa Unkarin johdolla tehdyn kompromissin hylkäämistä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyssä ja torjunnassa.

Valiokunta antoi tänään keskiviikkona lausuntonsa EU-komission asetusluonnoksesta lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskeviksi säännöksiksi.

Valiokunta pitää sääntelyn tarkoitusta erittäin tärkeänä, mutta ei kannata Unkarin niin sanottua tunnistamismääräystä koskevan kompromissiehdotuksen hyväksymistä.

Asiantuntijat "erittäin kriittisiä"

Valiokunnan puheenjohtajan Jouni Ovaskan (kesk.) mukaan valiokunnan kuulemat asiantuntijat olivat erittäin kriittisiä asetusluonnosta kohtaan.

– Kompromissiesitys tarkoittaisi toteutuessaan laajaa viestinnän massavalvontaa ja palveluiden turvallisuuden heikentymistä. Myös hyöty rikostutkinnalle olisi varsin rajallinen, Ovaska sanoo tiedotteessaan.

Ovaskan mukaan EU:n tulisi nyt esitetyn asetusluonnoksen sijaan kehittää tehokkaampia rikostutkinnan keinoja ottamalla huomioon luottamuksellisen viestinnän suojan.

– Esitys on nykyisen EU-puheenjohtajamaa Unkarin johdolla tehty kompromissi. Unkari on tullut tunnetuksi viime vuosina maana, jossa kansalaisten perusoikeudet heikentyvät ja sensuuri voimistuu, Ovaska sanoo.

"Yleistä ja kohdentamatonta valvontaa"

Myös liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajan Timo Furuholmin (vas.) mukaan lasten suojeleminen ja seksuaaliväkivallan ehkäisy on ensiarvoisen tärkeää, mutta hän painottaa, että esitys on yksityisen ja luottamuksellisen viestinnän suojan kannalta hyvin ongelmallinen.

– Tämä tarkoittaisi käytännössä yleistä ja kohdentamatonta valvontaa, joka kohdistuisi todellisuudessa kaikkiin viestisovellusten käyttäjiin. Ehdotus murentaisi salattujen viestisovellusten luotettavuutta ja loisi vaarallisen ennakkotapauksen. Tähän ei pidä ryhtyä, Furuholm sanoo.

Liikenne- ja viestintävaliokunta antoi lausuntonsa eduskunnan suurelle valiokunnalle, joka päättää Suomen kannasta marraskuussa. 

Liikenne- ja viestintävaliokunnan lisäksi perustuslakivaliokunta ja hallintovaliokunta antavat asiasta lausunnon suurelle valiokunnalle.

​Suuren valiokunnan on tarkoitus päättää Suomen kannasta kokouksessaan 13. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat