Unkari voi pyrkiä kytkemään yhteen EU-rahat ja Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin, arvioi Petri Sarvamaa

1:21img
Suomen Nato-jäsenyys voi toteutua vielä tänä vuonna, sanoo puolustusministeri Kaikkonen
Julkaistu 17.11.2022 17:21

MTV UUTISET–STT

Unkari on aloittanut merkittäviä uudistuksia oikeusvaltionsa korjaamiseksi, mutta vauhti ei ole ollut riittävää. Näin arvioi sekä tiedotteessaan että STT:lle puhelimitse kokoomuslainen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa, joka on ollut Euroopan parlamentin pääneuvottelijana oikeusvaltiomekanismia koskevassa asiassa.

Sarvamaan näkemys noudattelee myös laajemmin parlamentin neuvotteluryhmän kantaa. Unkari on luvannut toteuttaa 17 kohtaisen listan uudistuksia, joista osa ei ole kuitenkaan edennyt syksyn aikana Sarvamaan mukaan riittävästi.

Unkarin toimien uskottavuutta arvioidaan nopeassa tahdissa ja sen seurauksena Unkarille kaavailtua EU-rahoitusta voi päätyä jäihin. Tällä erää Unkari voi menettää rahoitusta vajaat 7,5 miljardia euroa.

Lue myös: Ministeri Haavisto: Uhka sodan laajenemisesta toistaiseksi ohi – varoitus Venäjälle: Nato ottaa omiensa suojaamisen tosissaan 

Unkarin kannalta merkittävää on nyt se, katsooko EU-komissio Unkarin kuitenkin jo aloittaneen toimia siinä määrin, että rahoitusta ei tarvitsisi jäädyttää. Jos viesti kuitenkin on sama kuin parlamentin neuvotteluryhmältä, asia etenee jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston äänestettäväksi.

Sarvamaa: Nato-jäsenyys pidettävä erillään

Sarvamaa uumoilee, että Unkari voi pyrkiä linkittämään Suomen Nato-jäsenyyden ratifioimisen EU-rahoituksensa kohtaloon. Näkemyksensä hän perustaa muun muassa siihen, miten Unkari on aiemmin toiminut.

Sarvamaan mukaan asiat on kuitenkin pidettävä erillään.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tiistaina unionin jäsenmaiden puolustusministerien kokouksen jälkeen, ettei hänen unkarilaisella kollegallaan Hulusi Akarilla ollut esittää päivämäärää Nato-ratifioinnista. Kaikkonen kuitenkin sanoi, ettei Suomen Nato-jäsenyyden kanssa ole ongelmaa.

Niin ikään Kaikkonen sanoi, että Unkarin parlamentissa on kovasti asiaa ja muun muassa erilaiset EU-hankkeet työllistävät siellä.

Oikeusvaltiolla tarkoitetaan hallinnon ja lainkäytön järjestämistä niin, että se ei ole kansalaisten kannalta mielivaltaista ja ennakoimatonta.

Lue myös: Selvitys: Yli puolet venäläisistä suhtautuu Suomeen yhä myönteisesti – näin sota on viilentänyt suhteita

Tuoreimmat aiheesta

Nato