Suunnitteilla oleva laki kieltäisi käytännössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja niiden oikeuksista kertomisen nuorille.
Unkarissa oikeistopääministeri Viktor Orbanin puolue esitteli torstaina ehdotuksiaan lakimuutoksiksi, jotka tähtäävät muun muassa homoseksuaalisuuden ja sukupuolenkorjauksien ”mainostamisen” kieltämiseen.
Amnesty International, Budapest Pride ja kolme muuta ihmisoikeusjärjestöä tuomitsivat suunnitelmat välittömästi.
Järjestöt vertasivat Fidesz-puolueen ehdotuksia Venäjällä voimassa olevaan lakiin, jonka perusteella voidaan jakaa rangaistuksia nuorille suunnatun homoseksuaalisen ”propagandan” vuoksi.
Uutistoimisto AFP on saanut nähtäväkseen 11-sivuisen asiakirjan, jossa lakimuutoksia käsitellään. Sen mukaan Unkarissa suunnitteilla oleva laki kieltäisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja niiden oikeuksiin liittyvistä asioista kertomisen nuorille.
Laki vaikuttaisi kielteisesti myös ryhmien oikeuksia ajavien järjestöjen toimintaan ja näkyvyyteen.
Vuonna 2019 virvoitusjuomajätti Coca-Colan mainokset aiheuttivat pahennusta pääministeripuolueessa. Mainokset liittyivät suosittuun musiikkifestivaaliin, joka oli tukenut homoseksuaalisuuden hyväksyntää.
Muun muassa edellä mainitun esimerkin kaltaiset mainokset ja homoseksuaalisuutta käsittelevät kirjat kiellettäisiin ehdotettujen lakimuutosten myötä.
Lakimuutokset rajoittaisivat ilmaisunvapautta ja lasten oikeuksia
Kansalaisjärjestöt arvioivat tiedotteessaan, että läpi mennessään ehdotetut lakimuutokset rajoittaisivat vakavasti ilmaisunvapautta ja lasten oikeuksia. Järjestöt syyttivät Unkaria eurooppalaisten arvojen vastaisten diktaattorimaisten mallien mukailemisesta.
AFP:n mukaan Fideszin ehdottamat lisäykset on leivottu pedofiliaa koskevien lakialoitteiden joukkoon.
Viime joulukuussa Unkarin parlamentti hyväksyi lakipaketin, joka suojasi perinteistä perhettä. Käytännössä laki muun muassa esti samaa sukupuolta olevia pariskuntia adoptoimasta lasta.
Kesäkuun on ollut varsinkin viime vuosina monissa maissa pride-kuukausi, jonka yhteydessä järjestetään muun muassa ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia.
Suomessa esimerkiksi Helsinki järjestää pride-viikkonsa tänä vuonna kesä-heinäkuun vaihteessa.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan suomalaisjärjestö Setan mukaan pride on maailmanlaajuinen liike ja ajattelutapa, jossa korostuu jokaisen oikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun.