Unohditko, mitä olit tekemässä? Syytä aivojasi – ja oviaukkoja

Öö, mitäs olinkaan hakemassa?
Julkaistu 02.03.2012 08:00(Päivitetty 06.11.2012 10:45)

Kun nouset sohvalta, mielessäsi on kirkkaana aikomus pienen välipalan hakemisesta. Kun astut keittiöön, olet yllättäen unohtanut, miksi menit sinne... Kuulostaako tutulta?

Moni meistä on kokenut sen: palaat olohuoneeseen hakemaan jotakin, ja yllättäen et muistakaan, mikä se "jokin" oli. Lifeslittlemysteries.com selvitti, mistä ilmiö johtuu.

Kynnys ylittyy, kohtaus loppuu

Tutkimuksen mukaan oviaukon läpi käveleminen aiheuttaa sen, ettet yllättäen muista, mitä olit menossa hakemaan. Hieman kuten elokuvissa, myös aivoissamme kynnyksen ylittäminen ja tilasta poistuminen merkitsevät kohtauksen loppua.

Öö, mitäs olinkaan hakemassa?

– Oviaukon läpi poistuminen tai saapuminen toimii aivoissamme tapahtuman rajapintana. Se erottelee aktiivisuusjaksot ja siirtää niitä syrjään. Toisessa huoneessa tehdyn päätöksen tai jonkin teon muistaminen on vaikeaa, koska kyseinen päätös on jo arkistoitu pois, kuvaa Notre Damen yliopiston psykologi Gabriel Radvansky.

Quarterly Journal of Experimental Psychologyssa julkaistuissa tutkimustuloksissa selvitetään, miten Radvansky käski tutkittavia henkilöitä valitsemaan pöydältä jonkin esineen ja vaihtamaan sen toiseen esineeseen toisella pöydällä, joka sijaitsi eri huoneessa.

Toisen ryhmän piti tehdä samanlainen vaihdos, mutta heidän tutkimansa pöydät sijaitsivat samassa huoneessa. Kaikissa kokeissa pöytien välinen välimatka oli kuitenkin sama.

Huolimatta kokeen yksinkertaisuudesta, huoneesta toiseen vaeltavat henkilöt unohtivat kaksi tai kolme kertaa todennäköisemmin, mitä heidän piti tehdä. Oviaukko siis estää meitä palaamasta muistoihin, jotka muodostuivat toisessa huoneessa. Tutkimuksen tulos pysyi samana, vaikka pöydät ja huoneet olisivat sijainneet virtuaalimaailmassa!

Erilainen ympäristö ei vaikuta muistiin

Entä ympäristön vaihtuminen, eikö se sekoita päätämme ovesta kulkemista enemmän?

Radvansky kokeili myös koetta, jossa tutkittavan henkilön piti kulkea useasta ovesta päästäkseen pöytänsä luo vaihtelemaan esineitä. Tässä tilanteessa virheiden määrä nousi entisestään, joten erilaisessa ympäristössä oleminen ei Radvanskyn mukaan vaikuta muistiin, vaan muistivaikeuden aiheuttavat nimenomaan oviaukot.

Miksi aivot sitten toimivat näin? Radvanskyn mukaan maailma on jatkuva ja dynaaminen kokonaisuus, joten aivojen on kannattavaa ja tehokasta jäsennellä sitä.

– Uskon, että arkkitehdit voivat olla kiinnostuneita tästä tutkimuksesta, koska he haluavat suunnitella mahdollisimman tehokkaita tiloja. Heidän täytyisi (tutkimuksen vuoksi) kenties harkita uudelleen, missä tarvitaan ovia, ja missä ei.


Lue myös:

Lähde: Lifeslittlemysteries.com

Kuvat: Colourbox

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle