Upin tutkija: Mielenosoitus USA:n Irakin-lähetystöllä ei yllättävä, tilannetta tuskin halutaan eskaloida

Irak mielenosoitus 31.1.22019
Mielenosoittaja piteli Yhdysvaltain lähetystön alueelta otettua kylttiä Bagdadissa tänään.
Julkaistu 31.12.2019 16:57

MTV UUTISET

Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystössä Bagdadissa meneillään oleva mielenosoitus ei ole mitenkään yllättävä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin nuorempi tutkija Mariette Hägglund.

Mielenosoittaminen ei ole mikään uusi ilmiö Irakissa, sanoo konflikteihin ja poliittisen väkivaltaan erikoistunut tutkija Mariette Hägglund. Hänen mukaansa on syytä kuitenkin miettiä, ketä suurlähetystöllä on osoittamassa mieltään.

–  Voi olla, että siellä on ihan tavallisia siviilejä, jotka ovat kyllästyneet ulkovaltojen sekaantumiseen. Mutta voi myös olla, että siellä on Iranin tukemia ryhmiä.

Hägglund arvioi, että loppujen lopuksi mielenosoituksen taustalla on Iranin ja Yhdysvaltojen vastakkainasettelu. Hän uskoo, että mielenosoituksen taustalla olevat Yhdysvaltain ilmaiskut olivat näpäytys Iranin tukemia joukkoja kohtaan.

Yhdysvaltain ilmaiskuissa kuoli ainakin 25 Iranin tukeman shiiaryhmän Kataeb Hizbollahin taistelijaa sunnuntaina.

"En uskoisi että on intressejä eskaloida tätä"

Tilanne Irakissa on Hägglundin mukaan hyvin monimutkainen: Irak pyrkii tasapainoilemaan sekä Yhdysvaltain että Iranin välillä. Lisäksi maan sisällä on lukuisia eri toimijoita ja sen myötä paljon valtapolitiikkaa.

Iranin vaikutusvalta Irakissa on kasvanut Hägglundin mukaan aina vuodesta 2011 lähtien, jolloin Yhdysvallat vetäytyi Irakista.

–  Yhdysvaltain vetäytyminen antoi enemmän tilaa Iranille toimia sekä virallisemmin että avoimemmin.

Äärijärjestö Isisin vastainen sota lisäsi vaikutusvaltaa entisestään. Irakin viralliset turvallisuusjoukot epäonnistuivat Isisin kukistamisessa vuonna 2014, mikä johti siihen, että shiiajoukkoja mobilisoitiin osaksi Isisin vastaista sotaa.

–  Sitä myötä niistä (shiiajoukoista) tuli asteittain osa Irakin virallisia turvallisuusjoukkoja.

Meneillään olevan mielenosoituksen mahdollisia seurauksia on Hägglundin vaikea tässä kohtaa arvioida. Hän kuitenkin ennakoi, että protestia seuraa lähinnä poliittisia lausuntoja.

–  En uskoisi, että on intressejä eskaloida tätä.

Tuoreimmat aiheesta

Irak