Urheiluoikeuden asiantuntija: Kokaiini on dopingia

Roman Eremenko
Roman Eremenko
Julkaistu 18.11.2016 12:40
Toimittajan kuva

Timo Innanen

timo.innanen@mtv.fi

@TInnanen

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste painottaa kokaiinin olevan kovemman luokan piriste urheilussa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen ykköstähti Roman Eremenko sai tänään Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta kahden vuoden pelikiellon. Syynä on syyskuussa annettu dopingnäyte, joka sisälsi kokaiinia.

Kokaiini mielletään huumausaineeksi, jota käytetään pääasiassa viihdekäyttöön. Kansainvälisesti meritoitunut suomalaisasiantuntija Olli Rauste kertoi MTV Sportille, että paljon kilpailluissa ja vaativissa lajeissa, kuten pyöräilyssä, nyrkkeilyssä, jalkapallossa ja tenniksessä on tapahtunut suhteellisen paljon nimenomaan kokaiinikäryjä historian saatossa.

– Tietyissä urheilulajeissa kokaiinista saa jo erittäin painavan, neljän vuoden tuomion. Sille on selkeät syynsä, miksi kyseinen aine luokitellaan kovemman luokan piristeeksi, josta katsotaan olevan hyötyä yksittäisessä urheilusuorituksessa. On itsestäänselvyys, että kokaiini on urheilussa dopingaine, Rauste alleviivaa.

Uefa painotti päätöksessään, että kokaiini on "stimulantti, joka luokiteltu kielletyksi aineeksi".

Kokaiini

Kokaiini on keskushermostoa stimuloiva aine eli piriste, ja se on Maailman antidopingtoimisto WADAn kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelossa. 

Piristeet (esimerkiksi kokaiini, amfetamiini, ekstaasi, metyylifenidaatti, pseudoefedriini ja efedriini) lisäävät vireystilaa ja vähentävät väsymyksen tunnetta keskushermoston kautta. 

Vapina, sydämen tykytykset ja verenpaineen nousu ovat piristeiden yleisimpiä haittavaikutuksia. Herkille yksilöille tai suurina annoksina piristeet voivat aiheuttaa sekavuus- ja vainoharhatiloja, lämpöhalvauksen sekä vakavia sydämen rytmihäiriöitä. 

Piristävän vaikutuksensa takia kokaiini saattaa parantaa suorituskykyä urheilussa. Se on siksi kilpailussa kielletty aine. Toisaalta kokaiini suurina annoksina voi heikentää suoritusta.

Kokaiinin käyttö suorituskyvyn parantamiseksi urheilussa on varsin harvinaista, mutta positiivisia dopingtestejä kokaiinin huumausainekäytön seurauksena raportoidaan tasaisin väliajoin. Vuonna 2014 Maailman antidopingtoimisto WADA raportoi yhteensä 46 kokaiinirikkomusta.

Lähde: Suomen urheilun eettinen komitea

Sport etusivu gallup

Tuoreimmat aiheesta

Huuhkajat