Taitoluistelumaailma hämmästelee jälleen yhden erittäin nuoren venäläisluistelijan suorituksia. Suomen taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen ihastelee taituruutta, mutta näkee siinä myös ongelmia.
Entinen luistelijasuuruus, nykyisin valmentajana toimiva Jevgeni Plushenko jakoi tiistaina Instagram-tilillään videon, jolla 12-vuotias Veronika Zhilina suorittaa huiman hyppy-yhdistelmän.
Neloissalchow–kolmoistulppi–kolmoistulppi-yhdistelmä nostaa jälleen kerran rimaa pykälän korkeammalle naisten taitoluistelussa.
– Nelosten prinsessa 12-vuotiaana, Plushenko kirjoitti saatesanoiksi videoon, jolla Zhilina nähdään harjoituskentällä.
Voit katsoa Plushenkon julkaiseman videon alta tai tästä linkistä.
Entinen huippuluistelija, Suomen taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen ihastelee Zhilinan suoritusta.
Nuoret venäläisluistelijat ovat nostaneet viime vuosina taitoluistelun hyppysuoritukset täysin uudelle tasolle, mutta Zhilinan uskomaton hyppy-yhdistelmä on Kajas-Virtasen mielestä yksi hämmästyttävimmistä.
– Se vaan kertoo siitä, mihin kaikkeen ihmiskeho pystyy. Ehkä taivas on vain rajana tässäkin asiassa. Yksittäisinä temppuina mahtavaa katsottavaa, ainakin minulle henkilökohtaisesti. Olen joka kerta, että vau, tämä ei voi olla totta.
Kajaksen lisäksi myös esimerkiksi ruotsalainen entinen olympialuistelija Lotta Falkenbäck on julkisesti ihastellut venääisluistelijoiden suorituksia.
– Tuossa iässä, on aivan upeaa, mitä hän tekee. Kaikkien taitoluistelun parissa viettämieni vuosien jälkeen, olen yhä täysin sokissa siitä, mihin venäläiset pystyvät, Falkenbäck sanoi Aftonbladetille.
Poikkeuksellisilla suorituksilla on myös kääntöpuolensa. Kajas-Virtanen näkee upeiden hyppyjen liiallisen ihannoimisen ongelmallisena taitoluistelun kehityksen kannalta.
– Onko tämä se suuntaus, johon lajia halutaan viedä? Hän kysyy.
– Toivoisin, että taitoluistelussa säilyisi balanssissa se tekninen taituruus, jos puhutaan hypyistä, ja se taiteellinen luistelullinen puoli. Että ei anneta ylivaltaa hypyille, että ne pysyisivät arvioissa balanssissa.
Samaan hengenvetoon entinen huippuluistelija myöntää, että hypyt ovat taitoluistelussa se teknisesti vaikein osio.
Heti luistimet jalkaan
Zhilinan suoritukset ovat jatkumoa erittäin nuorten venäläisluistelijoiden esiinmarssille. Hyvin nuorena tehdyt huippusuoritukset vaativat kovaa harjoittelua pienestä lapsesta saakka.
– Monelle on heti kävelemään opittua laitettu luistimet jalkaan. Ei tuollaisia hyppyjä opi, ellei ole hyvä luistelutaito muutenkin.
Kajas-Virtasen mukaan venäläisluistelijat tekevät pienestä pitäen paljon rotaatioharjoitteita, jotka edesauttavat nopeaa kierrosten pyörimistä.
– Sitä paljon työstetään, että kroppa on valmis nopeaan pyörähdykseen. Joillain on myös luonnostaan hirveän nopea rotaatio.
Lapsiluistelijoiden huimia hyppyjä edesauttaa myös se, ettei näidän keho ole vielä kehittynyt aikuisen mittoihin.
– Kyllä se auttaa, kun on pikkuinen ja kevyt. Kyllä se höyhenkin leijailee eri tavalla kuin muut, Kajas-Virtanen sanoo.
– Sitten, kun tulee teini-ikä ja kroppa muuttuu, se hetkellisesti vähän herpaantuu. Niin on käynyt venäläisille, jotka ovat jatkaneet teini-iän jälkeen. He ovat joutuneet tulemaan alaspäin, mutta toki ovat löytäneet sen kultajyvän sitten taas teknisessä taituruudessa.
Joka tapauksessa Zhilinan yhdistelmän kaltaiset suoritukset vaativat valtavia harjoitustunteja hyvin nuorella iällä. Kajas-Virtanen sanoo venäläisen harjoittelukulttuurin poikkeavan esimerkiksi suomalaisesta.
– Vaikka se on kovaa tai intensiivistä muuallakin, luulen, että se on vähän eri sorttista. He tekevät asioita aika sitoutuneesti.
Kajas-Virtanen peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta siinä, ettei lapsen harjoittelu muutu liian rankaksi liian varhain.
– Jotkut lapset haluavat sitä, ovat kovia harjoittelemaan, heillä on hirveä nälkä oppia ja pistää kaikki likoon. Jos sellainen palo on, antaa mennä vaan. Jos se on ulkoa saneltua, motivaatio on suurempi ulkoisilla tahoilla kuin lapsella, siinä kohtaa huolestuisin, Kajas-Virtanen sanoo.
– Jos rupeaa tulemaan vaikka vammoja tai terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella tehdään, on vanhempien tehtävä viheltää peli poikki.
Oikea ikäraja?
12-vuotiaana Zhilina ei pääse vielä muutamaan vuoteen osallistumaan aikuisten sarjan kilpailuihin, joissa ikäraja on 15 vuotta. Ikärajan muuttamisesta on puhuttu taitoluistelupiireissä pitkään. Toiset haluaisivat laskea ikärajaa, toiset nostaa sitä.
Kajas-Virtanen liputtaa jälkimmäisen vaihtoehdon puolesta.
– En osaa sanoa vuotta, mutta henkilökohtaisesti ajattelen, että se voisi olla vähän korkeampi, hän sanoo.
– Olisi kerennyt käydä sen murrosiän läpi, olisi tullut syvyyttä ja kypsyyttä luisteluun, ja kaikki olisivat enemmän samalla viivalla. Luulen, että suuri yleisökin tykkäisi katsoa esimerkiksi naisten taitoluistelua, jos olisi vähän kypsempiä luistelijoita.
Samalla, jos ikärajaa nostettaisiin, voisivat nuoret luistelijat keskittyä lapsuusvuosinaan vielä muuhunkin kuin luistelun harjoitteluun.
– Ei tarvitsisi niin kovasti urku auki paahtaa. Se menestys voisi tulla vähän myöhemmin. Kerkeäisi käydä koulua, leikkiä ja olla lapsi. Meillä länsimaissa tuollaiset asiat ainakin ovat tärkeitä.
Toisaalta nuorten ja äärimmäisen taitavien luistelijoiden sulkeminen kilpailuiden ulkopuolelle voi tuntua epäreilulta.
– Riittääkö sitten nuorilla motivaatio jatkaa aikuisikään.