Uros-vyyhdissä uusi käänne – oikeus määräsi Luxemburg-kaupat peruttavaksi

9:23img
Teknologiayhtiö Uroksen noususta ja tuhosta on tehty myös dokumentti. Katso lisää videolta.
Julkaistu 05.10.2023 17:29

MTV UUTISET – STT

Oikeus antoi asiassa yksipuolisen tuomion. Konkurssipesän kanne saatiin toimitettua Jyrki Hallikaiselle, mutta hän ei vastannut siihen määräajassa.

Vyyhdissä konkurssiin päätyneen teknologiayhtiö Uroksen ympärillä tapahtui tänään torstaina uusi käänne.

Oulun käräjäoikeus määräsi yksipuolisella tuomiolla Uroksen ja konsernin emoyhtiön Uros Ag:n väliset, vuonna 2020 tehdyt yrityskaupat peruttavaksi. Uroksen konkurssipesän käräjäoikeudelle jättämän kanteen mukaan kaupoilla siirrettiin Uroksen omaisuutta pois velkojien ulottuvilta.

Uros myi Uros Ag:lle kaksi luxemburgilaista tytäryhtiötään yhteensä noin 25 000 euron kauppahintaan joulukuussa 2020. 

Konkurssipesän kanteen mukaan kaupat olivat merkittävän alihintaisia, sillä tytäryhtiöillä oli kauppojen toteuttamisen aikaan taseessaan varoja yhteensä yli 320 miljoonaa euroa.

Kauppahintoja ei myöskään koskaan maksettu, vaan ne kirjattiin Uroksen kirjanpitoon saataviksi myydyiltä tytäryhtiöiltä.

– (Tytäryhtiöiden) osakekantojen kaupoilla on siirretty Uros Oy:n omaisuutta pois velkojien ulottuvilta. Uros Oy on ollut oikeustoimia tehtäessä maksukyvytön. Oikeustoimien toinen osapuoli on ollut Uros Oy:n läheinen, ja tämä on siten tiennyt oikeustoimien sopimattomuudesta ja Uros Oy:n maksukyvyttömyydestä, konkurssipesä sanoi kanteessaan.

Rikossyyte käräjille keväällä

Käräjäoikeus ratkaisi asian yksipuolisella tuomiolla, sillä Uroksen toinen perustaja ja asiassa Uros Ag:n edustajaksi katsottu Jyrki Hallikainen ei vastannut konkurssipesän kanteeseen määräajassa.

Oikeuden mukaan haasteasiakirjat saatiin erinäisten käänteiden jälkeen toimitettua Hallikaiselle Suomessa elokuun puolivälissä. Samaa oli yritetty myös Sveitsissä ja Liechtensteinissa, joissa Hallikainen on tiettävästi aiemmin oleskellut, mutta niistä häntä ei tavoitettu.

Uros asetettiin konkurssiin viime vuoden helmikuussa. Oikeuden mukaan yhtiöllä oli tuolloin velkoja ainakin lähes 13,5 miljoonaa euroa ja kassavaroja vain noin 14 000 euroa. 

STT uutisoi jo syksyllä 2021, että Uroksen kertomien mahtavien voittojen takana ei todennäköisesti ole ollut vastaavaa todellista liiketoimintaa.

Hallikaista ja toista Uroksen perustajaa Tommi Uharia vastaan on nostettu myös rikossyyte. Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista lainoista ja avustuksesta, jotka yhtiö sai Business Finlandilta 2010-luvulla.

Business Finlandin mukaan se sai sittemmin tietoonsa asioita, jotka Uros oli salannut ja jotka olisivat aikoinaan johtaneet siihen, että rahoitusta ei olisi myönnetty. 

Sen mukaan Uros salasi rahoittajalta sopimukset, joilla rahoitetuissa projekteissa kehitettävät tai aikaansaadut tulokset myytiin ja luovutettiin luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

Syytettä törkeästä avustuspetoksesta on määrä käsitellä Oulun käräjäoikeudessa keväällä. Poliisi on kertonut, että epäillyt kiistivät teot esitutkinnassa.

Tuoreimmat aiheesta

Tuomiot