Määräys voi jäädyttää muun muassa Yhdysvaltain tuen Venäjän hyökkäyssotaa vastaan puolustautuvalle Ukrainalle.
Yhdysvallat keskeytti perjantaina lähestulkoon kaiken ulkomaanavun.
Poikkeuksia maa teki vain hätäruoka-avun sekä Israelille ja Egyptille tarjottavan sotilasavun osalta.
Ulkoministeri Marco Rubio kertoi tiukennuksista sisäisessä muistiossa. Uutistoimisto AFP on nähnyt Rubion muistion.
Muistion mukaan uutta rahoitusta ei irtoa ennen kuin kukin uusi avustuskohde tai aiempaan kohteeseen liittyvä jatko on käyty erikseen läpi ja hyväksytty.
Muistiossa vaadittiin, että kaikesta ulkomaanavusta tehdään sisäinen selvitys 85 päivän sisällä.
Maanantaina virkaan astunut presidentti Donald Trump on sanonut aikovansa rajoittaa merkittävästi Yhdysvaltain ulkomaanapua.
Jäädytystoimenpidettä perustelevan muistion mukaan uuden hallinnon on mahdoton arvioida, ovatko nykyiset ulkomaanavun sitoumukset tehokkaita ja toisaalta linjassa Trumpin ulkopolitiikan kanssa.
Lue myös: Senaatti hyväksyi niukasti Pete Hegsethin nimityksen USA:n puolustusministeriksi
Suosittu hiv-hanke uhattuna
Laajamittainen määräys näyttää yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta vaikuttavan kaikkeen aina kehitysavusta sotilasapuun.
Määräyksellä voi täten olla vaikutusta myös esimerkiksi Ukrainan Yhdysvalloista saamalle tuelle.
Yhdysvallat on viime vuosina lähettänyt mittavat määrät sekä sotilaallista että muuta apua Ukrainaan, kun tämä puolustautuu Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.
Lue myös: Kommentti: Unkari pelaa jättimäisillä panoksilla – nyt vaakalaudalla ovat kaikki EU:n Venäjä-pakotteet
Määräys tarkoittaa myös vähintään kuukausien mittaista keskeytystä Yhdysvaltain rahoitukselle hi-viruksen ja aidsin vastaiselle PEPFAR-hankkeelle.
Kyseisen hankkeen kautta ostetaan lääkkeitä taudin hoitoon kehittyvissä valtioissa, pääasiassa Afrikassa.
Republikaanipresidentti George W. Bushin johdolla vuonna 2003 perustettu PEPFAR on pelastanut noin 26 miljoonaa ihmishenkeä ja nauttinut viime aikoihin asti laajaa tukea Washingtonissa.
Trump luvannut tiukennuksia ulkomaanapuun
Muistiossa tehtiin kuitenkin nimenomaisesti poikkeus Israelille tarjottavan sotilaallisen avun kohdalla.
Yhdysvallat on tukenut Israelia mittavasti vuosien saatossa ja apupaketit laajenivat entisestään sen jälkeen, kun Israel alkoi moukaroida Gazan kaistaa vuoden 2023 lokakuussa.
Rubio teki poikkeuksen myös Egyptin sotilaallisen avun osalta.
Yhdysvallat on tarjonnut Egyptille anteliaasti sotilaallista apua sen jälkeen, kun Egypti allekirjoitti rauhansopimuksen Israelin kanssa vuonna 1979.
Aiemmin urallaan humanitaarista apua tukenut Rubio ei myöskään laittanut jäihin Yhdysvaltain osallistumista hätäruoka-avun tarjoamiseen.
Muistio tarjoaa ulkoministeriölle mahdollisuuden tehdä myös muita tapauskohtaisia poikkeuksia sekä rahoittaa väliaikaisesti henkilöstön palkkoja ja muita hallintokuluja.
Lue myös: Trump vieraili katastrofialueilla ja viritteli hätäavusta lyömäasetta
Rahassa mitattuna suurin avun tarjoaja
Yhdysvallat on pitkään ollut rahassa mitattuna maailman suurin erinäisen ulkomaanavun tarjoaja.
Monet maat Euroopassa ja varsinkin Skandinaviassa antavat kansantalouksiinsa suhteutettuna huomattavasti suurempia summia kuin Yhdysvallat.
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n mukaan Yhdysvallat myönsi vuonna 2023 yli 64 miljardia dollaria ulkomaista kehitysapua.
Yhdysvallat on pitkään käyttänyt ulkomaanapua ulkopolitiikkansa välineenä.
Maa on muun muassa maalannut itsestään kuvaa kehityksestä välittävänä valtiona ja pyrkinyt luomaan kontrastia itsensä ja Kiinan välille. Kiinan taas sanotaan olevan pääasiallisesti huolissaan luonnonvarojen haalimisesta.
Trump oli jo virkaanastujaispäivänään allekirjoittanut päätöksen, joka jäädytti ulkomaanapua 90 päiväksi, mutta tuolloin ei ollut välittömästi selvillä, kuinka kyseinen jäädytys pantaisiin täytäntöön.