– Hurjaa menoa, professori kommentoi Trumpin jättitulleja.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin langettamat tullit kurittavat lähes koko maailmaa. Euroopan unionin maille, kuten Suomelle, lätkäistiin 20 prosentin tuontitullit. Monet Aasian maat tulevat kärsimään vielä tätäkin huomattavasti korkeammista tuontitulleista.
– Tässä suhteessa kilpailuasetelma suomalaisyrityksille USA:n markkinalla suhteessa kilpailijoihin ei ole niin järkyttävä. Mutta toki jos siellä jenkkiyritys ja sillä on nollatullit, niin totta kai se hinnassa tuntuu ja silloin kilpailuasetelma muuttuu, EK:n kansainvälisestä kaupasta vastaava johtajan Timo Vuori sanoo Huomenta Suomessa.
"Palattu suljettuun talouteen"
Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian professori Jari Eloranta pitää Trumpin tulleja historiallisen suurina.
– Hurjaa menoa on. Suomessa niillä on vaikutuksia kuluttajiin, yrityksiin, kokonaiskysyntään. Ja jopa syö meiltä talouskasvun eväitä.
Vuoren mukaan toisen maailmansodan jälkeen keskimääräinen tullitaso maailmassa oli 40 prosenttia. Tällä hetkellä se on neljä prosenttia. USA:n tullit ovat olleet keskimäärin 3,3 prosenttia ja EU:n 4 prosenttia.
– Jos hypätään 20-40 prosenttiin, niin onhan se melkoinen tullimuuri. Jos 20-luvulla sata vuotta sitten suojattiin markkinoita, niin nyt ollaan vähän samassa tilanteessa. Vapaasta markkinataloudesta on palattu USA:n johdolla suljetumpaan talouteen, jos tullit jäävät päälle ja muut reagoivat siihen.
Mutta millaisia vaikutuksia jättitulleilla on Suomelle?
– Suoraan se ei siirry kuluttajahintoihin Suomessa, koska meille tuodaan USA:sta pieni määrä tuotteita. Esimerkiksi elintarvikkeita ei tuoda isoja määriä.
– Se joka loppupeleissä maksaa isoimman laskun on amerikkalainen kuluttaja, joiden tuotteet tulevat universaalisti nousemaan todella paljon. Siellä puhutaan tuhansista dollareista, Eloranta sanoo.
Kasvua haettava Aasiasta
EK:n Vuoren mukaan nyt on hyvä aika tarkastella, onko meidän kilpailukykymme kunnossa. Suomen vienti on pitkälti keskittynyt lähimaihin, kuten Ruotsiin ja Saksaan.
– Nyt pitää miettiä, missä maailmantalouden kasvu tapahtuu. 70 prosenttia kasvusta tulee Aasiasta. Viennin rakennetta pitää monipuolistaa varsinkin kohdemaiden osalta ja miettiä ennakkoluulottomasti myös Euroopan ulkopuolisia maita.
Tullin ulkomaankaupan tilaston mukaan Yhdysvallat on Suomelle kolmanneksi suurin vientimaa.
– Jos tähän tulee hidastus, niin totta kai se tuntuu Suomen kaupassa. Olemme EU-maista yksi niistä, joka kärsii tulleista eniten. Suhteellisesti meidän kauppa USA:n kanssa on aktiivisempaa kuin monen muun EU-maan.
Vuoren mukaan suomalaisyritykset ovat valmistautuneet tullien nousuun muun muassa erilaisilla sopimuksilla.
– Mutta pitkällä aikavälillä voi tulla haasteita, kun amerikkalainen asiakas miettii, onko meillä varaa maksaa eli pitääkö sopimuksia uusia.
Näin asiantuntijat arvioivat Trumpin tullipäätöstä:
10:27