Miamista Havannaan lentävät kuubalaiset eivät matkusta kevyesti. Useimmat raahaavat sukulaisilleen esimerkiksi televisioita, matkalaukuittain säilykkeitä ja jopa autonrenkaita, sillä tiettyjä tavaroita voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta hankkia Kuubasta.
Ernesto Rodriguezin matkalaukku on pullollaan vaatteita hänen 23-vuotiaalle pojalleen. Rodriguez jätti perheensä Kuubaan ja muutti Yhdysvaltoihin 12 vuotta sitten kokeilemaan onneaan, kuten tuhannet muut kuubalaiset vuosittain.
Yhdysvalloissa asuvista noin kahdesta miljoonasta kuubalaisesta noin puolet asuu Miamissa. Kaupungista lentää Kuuban pääkaupunkiin Havannaan 45 minuutissa, mutta lentolippu ei irtoa halvalla, sillä ainoat suorat lennot Yhdysvalloista Kuubaan ovat kalliita charter-lentoja.
Diplomaattisuhteet palautuivat seitsemässä kuukaudessa
-Viime joulukuussa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raul Castro ilmoittivat ryhtyvänsä palauttamaan maiden diplomaattisuhteita.
-Toukokuussa Yhdysvallat poisti Kuuban "terroristeja tukevien" maiden listaltaan. Vuonna 1982 tehty listaus haittasi Kuuban pääsyä kansainvälisille markkinoille.
-Heinäkuussa kumpikin maa avasi suurlähetystöt toistensa pääkaupungeissa.
-Yhdysvaltain Kuuballe 1960-luvun alussa julistama kauppasaarta on pääosin voimassa. Toinen este suhteiden normalisoinnille on Yhdysvaltain sotilastukikohta Guantanamossa, jota Kuuban hallinto pitää laittomana.
-Yksi suurista jäljellä olevista kiistanaiheista ovat myös ihmisoikeudet. Yhdysvallat painostaa Kuubaa parannuksiin sanan-, uskonnon- ja lehdistönvapaudessa.
Kun kolmetuntisen lennon New Yorkiin voi saada jopa alle 200 eurolla, charter-lento Miamista Havannaan maksaa keskimäärin noin 450 euroa.
Rodriguez matkustaa perheensä luo Kuubaan parin vuoden välein.
– Matkat ovat todella kalliita. Hinnat putoavat varmasti sitten, kun vaihtoehtoja tulee enemmän, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.
Rodriguez kertookin olevansa innoissaan uutisista, joiden mukaan maiden välille avattaisiin lauttayhteys myöhemmin tänä vuonna ja lisäksi useammat lentoyhtiöt alkaisivat lentää Kuubaan.
Matkaaminen helpottui tammikuussa
Rodriguez ja monet muut Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset uskovat sukulaisten auttamisen olevan tulevaisuudessa helpompaa ja halvempaa nyt, kun maiden diplomaattisuhteet ovat palautuneet vuosikymmenten vihanpidon jälkeen.
Heinäkuussa Yhdysvaltain senaatin komitea hyväksyi uudistukset, joiden katsotaan avaavan oven vapaalle matkustukselle maiden välillä. Muutos helpottaisi myös esimerkiksi kauppatavaran kuljetuksia.
Läpi mennyt lista lakimuutoksista ei tule heti voimaan, vaan ne täytyy vielä hyväksyä Yhdysvaltojen ensi budjettivuoden sisältöön.
Matkustaminen Kuubaan helpottui jo tammikuussa, kun presidentti Barack Obama lievensi matkustusehtoja.
Kun aikaisemmin matkustamista varten on täytynyt anoa lupa viranomaisilta, nyt Yhdysvalloista voi matkustaa laillisesti Kuubaan ilman lupaa, jos matka liittyy esimerkiksi työhön tai syynä ovat kulttuurilliset tai uskonnolliset syyt.
Erilaisia kategorioita on yhteensä 12. Matkustaminen on edelleen kiellettyä, jos aikeissa on vain lomailla turistina.
Kuuba on toistaiseksi säilynyt aitona
Eläkkeellä oleva 72-vuotias entinen opettaja Ana Maria Urizarri vieraili kahden kuukauden ajan siskonsa luona Yhdysvalloissa ja odottaa nyt lentoa takaisin Havannaan.
Urizarri suhtautuu optimistisesti matkustamisen helpottumiseen.
– Kuuba oli aina paratiisi. Yhä useampien amerikkalaisten matkustaminen saarelle tuo mukanaan vaurautta, hän sanoo.
Uutiskanava CNN:n Kuuban-kirjeenvaihtaja Patrick Oppmann kannustaa amerikkalaisia matkustamaan Kuubaan nyt, kun maa on vielä aidoimmillaan ennen turistitulvia.
Hän kuitenkin muistuttaa, että maa on vielä kaukana "amerikkalaistumisesta", sillä Kuuban hallitus vastustaa kaikkia suuria muutoksia maan poliittiseen järjestelmään ja valtion kontrolloimaan talouteen.