Kuubaan matkaavat saavat nyt tuoda mukanaan ruokaa, lääkkeitä ja muita tärkeitä tarvikkeita ilman, että he joutuvat maksamaan näistä tullimaksuja.
Karibialla sijaitsevan saarivaltion hallinnon keskiviikkoinen ilmoitus on nähty myönnytyksenä sunnuntaina alkaneille mielenosoituksille.
Muutokset tullimaksuihin ovat tulossa voimaan maanantaista lähtien.
Lue myös: Rautatientorilla osoitetaan tänään mieltä Kuuban tilanteesta – paikalle odotetaan useita kymmeniä ihmisiä
Pääministeri Manuel Marrero kertoi, että muutosten on määrä olla voimassa vuoden loppuun saakka, minkä jälkeen asiaa on määrä arvioida uudelleen.
Kuubassa on järjestetty viime päivinä harvinaisia kommunistihallinnon vastaisia mielenosoituksia. Mielenosoittajien joukot ovat marssineet Kuubassa useiden kaupunkien läpi vaatien vapautta sekä loppua diktatuurille.
Mielenosoittajat ovat myös vaatineet, että Kuubaan saapuvat ihmiset saisivat tuoda ulkomailta mukanaan ruokaa, lääkkeitä ja henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseen tarkoitettuja tarvikkeita ilman, että niistä tarvitsee maksaa tullimaksuja.
Lue myös: Tarkkailuryhmä: Kuubassa rajoitettu pääsyä sosiaaliseen mediaan
Kuuban lain mukaan matkustajat saavat tuoda mukanaan verovapaasti kymmenen kiloa lääkkeitä. Lisäksi he voivat tuoda rajoitettuja määriä ruokaa ja hygieniatuotteita, mutta niistä täytyy maksaa tullimaksuja.
Marreron mukaan maanantaista lähtien poistuvat sekä painorajat että tullimaksut.
Yksi kuollut ja toistasataa otettu kiinni
Mielenosoitukset alkoivat spontaanisti paikallista aikaa sunnuntaiaamuna. Tavallisesti ainoastaan kommunistisen puolueen tapahtumat ovat sallittuja poliittisia kokoontumisia Kuubassa.
Yksi ihminen on kuollut ja toistasataa on otettu kiinni tai ilmoitettu kadonneeksi. Kiinni otettujen joukossa on muun muassa toimittajia ja oppositioaktivisteja.
Lue myös: Mies kuoli Kuubassa kommunistihallinnon vastaisessa mielenosoituksessa – "He veivät hänet talosta käsiraudoissa ja hakattuna"
Kuuba on keskellä pahinta talouskriisiään kolmeen vuosikymmeneen, ja kansalaiset ovat tuohtuneet muun muassa pitkistä ruokajonoista ja pahentuvista sähkökatkoista.
Lisäksi maan koronatilanne on ollut pahentumaan päin ja Yhdysvaltain kauppasaarron alla olevassa maassa on ollut pulaa lääkkeistä koko pandemian ajan.
Kuuba on syyttänyt talousongelmistaan Yhdysvaltain asettamia pakotteita. Yhdysvallat on valikoitunut hallinnon syntipukiksi myös tuoreiden protestien osalta.
Ulkoministeri Bruno Rodriguez syytti tiistaina Yhdysvaltain lietsovan Kuuban yhteiskunnallisia levottomuuksia twitter-kampanjan avulla käyttäen tunnistetta #SOSCuba.
Kuuba on ollut Yhdysvaltain kauppasaarron alla vuoden 1962 Kuuban kriisistä alkaen.