Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter on tyytymätön yhteistyön sujuvuuteen äärijärjestö Isisiä vastaan taistelevassa koalitiossa.
Carter toteaa CNBC:n haastattelussa, että osa koalition jäsenmaista ei tee tarpeeksi tai "yhtään mitään" auttaakseen taistelussa terroristiryhmää vastaan. Carterin mukaan Yhdysvaltojen liittolaisten on tehtävä oma osansa, jotta Isis saadaan lyötyä.
– Voimme saada aikaan paljon itsekin, mutta odotamme muiden tekevän osansa, Sveitsin Davosissa Maailman talousfoorumin kokouksessa vieraileva Carter sanoi CNBC:lle.
Carter ei nostanut haastattelussa esiin yksittäisiä maita. Aikaisemmin hän on kuitenkin viitannut muun muassa sunnienemmistöisiin arabimaihin sekä Turkkiin peräänkuuluttaessaan lisäponnisteluja Isisin-vastaiseen taisteluun. Koalitiossa on yhteensä 65 maata.
Carter vieraili kuluneella viikolla Euroopassa kehottamassa Yhdysvaltain liittolaisia lisäämään tukeaan Isisin-vastaiselle taistelulle. Ensi viikolla hän tapaa samalla asialla 26 liittoumaan kuuluvan maan edustajia.
Isis ei ole kaikille ykkösprioriteetti
Yhdysvaltain puolustusministeriötä on hiertänyt eritoten, ettei Isisin lyöminen ole kaikille liittouman jäsenille ykkösprioriteetti.
Osa Persianlahden maista mukaan lukien Saudi-Arabia keskittyvät tällä hetkellä enemmän taisteluun Iranin tukemien joukkojen kanssa Jemenissä.
Viimeksi torstaina Carter patisti Turkkia lisäämään Isisin-vastaisia toimiaan. Tällä hetkellä Turkki antaa Yhdysvaltojen käyttää strategisesti tärkeää, eteläistä Incirlik tukikohtaa ilmaiskujen toteuttamiseen.
– Turkki on pitkäaikainen ystävämme, mutta totuus on, että ulkomaalaiset taistelijat pääsevät sen rajan yli molempiin suuntiin, joten uskon, että turkkilaiset voisivat tehdä vielä enemmän, Davosissa puhunut Carter sanoi.
Yhdysvallat on tehnyt kesän 2014 jälkeen liki 9 800 ilmaiskua Syyriaan ja Irakiin. Ilmaiskuja ovat tehneet myös muun muassa Australia, Belgia, Kanada, Tanska, Jordania ja Hollanti, Saudi-Arabia, Turkki ja Arabiemiraatit. Ranska ja Iso-Britannia ilmoittivat liittyvänsä Isisin-vastaiseen taisteluun Syyriassa Pariisin terrori-iskujen jälkeen.
Lisäksi kymmenet muut maat, muun muassa Islanti, Italia ja Panama ovat sanoneet olevansa valmiita antamaan tukea esimerkiksi paikallisten turvallisuusjoukkojen koulutuksessa.
Lisäavunpyynnöistä huolimatta liittouma on Carterin ollut taistelussa niskan päällä erityisesti sen jälkeen, kun Raqqan kaupunki Irakissa saatiin vallattua takaisin Isisiltä. Myös Isisin rahoituksen ja järjestön harjoittaman öljykaupan tyrehdyttäminen on Carterin mukaan ollut menestyksekästä.