USA:n puolustusministerin syöpähoidoista uutta tietoa

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin toipuu todennäköisesti täysin eturauhassyövästään ja hänen ennusteensa on erinomainen, lääkärit arvioivat tuoreen tarkastuksen jälkeen.

Austinille, 70, tehtiin joulukuussa pienimuotoinen leikkaus syövän hoitamiseksi.

Hän päätyi uudenvuodenpäivänä takaisin sairaalaan komplikaatioiden vuoksi.

Ministeriö kertoi kuitenkin Austinin sairaalaan joutumisesta vasta useita päiviä jälkikäteen.

Republikaanipäättäjät ovat vaatineet vitkastelun vuoksi Austinin eroa ja uhanneet häntä virkasyytteellä.

Sairaalakohun ryvettämä Austin kertoi viime viikon maanantaina päässeensä kotiutumaan Walter Reedin sotilassairaalasta.

Perjantaina hän sen sijaan kävi jälkitarkastuksessa samaisessa hoitolaitoksessa.

–  Hän toipuu edelleen hyvin ja hänen odotetaan paranevan kokonaan. Ministeri Austinin eturauhassyöpä hoidettiin aikaisin ja tehokkaasti, ja hänen ennusteensa on erinomainen, lääkärit arvioivat puolustusministeriön julkaisemassa lausunnossa.

Etätöitä sairaalasta ja kotoa

Uutiskanava CBS Newsin mukaan Austinin odotetaan palaavan maanantaina lähitöihin puolustusministeriön päämajaan Pentagoniin ensi kertaa sitten sairaalaan joutumisen.

Hän oli jatkanut tehtävissään jo sairaalassa ollessaan ja teki kotiutumisensa jälkeen töitään etänä.

Puolustusministeriö on joutunut kovan kritiikin kohteeksi tehohoidossakin vuoden alkupäivinä olleen Austinin sairaalareissuun ja diagnoosiin liittyneen tiedottamisen vuoksi.

Austin sanoi aiemmin tässä kuussa ottavansa täyden vastuun päätöksistä, jotka koskivat hänen terveydentilaansa liittyvää tiedottamista.

CBS:n mukaan hän ei ole silti vieläkään kertonut julkisesti, miksi tiedottaminen päätettiin hoitaa tällä tavalla.

Sairaalareissusta aloitettu selvityksiä

Presidentti Joe Biden on kertonut suhtautuvansa puolustusministeriinsä edelleen luottavaisesti.

Biden on kuitenkin myöntänyt, että koki Austinin harkintakyvyn pettäneen, kun tämä oli pitänyt presidentin pimennossa sairaalahoitoonsa liittyen.

Biden sai kuulla puolustusministerinsä syöpädiagnoosistakin vasta sairaalaan joutumista seuranneella viikolla.

Austinin sairaalareissuun liittyen on aloitettu selvityksiä sekä Valkoisessa talossa että puolustusministeriössä.

Valkoisen talon kansliapäällikkö määräsi kiireellisen selvityksen säännöistä, jotka koskevat korkea-arvoisten virkamiesten työkyvyttömyyttä. Näin teki myös Austinin oma kansliapäällikkö.

Puolustusministeriön ylitarkastajan aloittamassa selvityksessä puolestaan arvioidaan muun muassa sitä, ovatko ministeriön käytännöt riittävät varmistamaan oikea-aikaiset ja asianmukaiset ilmoitukset sekä tehokkaan valtuuksien siirtämisen, jos ylin johto ei ole käytettävissä terveysongelmien tai muiden syiden vuoksi.

Bidenin hallinnolta uusia ohjeistuksia

Kuohuttaneen sairaalareissun jälkimainingeissa Bidenin hallinto onkin ottanut käyttöön uusia ohjeistuksia varmistaakseen, että presidentille kerrotaan, jos ministeriltä siirretään valtuuksia tämän alaiselle.

Asiasta kertovat uutistoimisto AP ja uutissivusto Politico.

Medioiden näkemässä muistiossa Valkoisen talon kansliapäällikkö Jeff Zients esittelee uudet ohjeistukset valtuuksien siirtämiseen liittyen.

Muistiossa esitellään viitisen uutta ohjeistusta, joita ministeriöiden tulee noudattaa.

Ministeriöiden on jatkossa ilmoitettava sekä Valkoisen talon hallitusasioiden toimistolle että Zientsin kanslialle, kun ne "ennakoivat tai valmistautuvat vallan siirtämiseen ja uudelleen, kun kyseinen delegointi tapahtuu".

Heidän on myös pidettävä kirjaa siitä, milloin valtuutus on voimassa ja milloin se perutaan.

Muistiossa linjataan myös, että ministeriöiden on varmistettava, että valtuuksia delegoidaan erinäisissä tilanteissa, kun hallituksen jäsen saattaa olla tavoittamattomissa.

Näin tulisi tehdä muun muassa, jos ministeri matkustaa alueille, joilla on rajoitettu pääsy tai ei lainkaan pääsyä viestintäyhteyksiin.

Delegoinnille on tarvetta myös, jos ministeri on sairaalahoidossa tai yleisanestesiaa vaativassa lääketieteellisessä toimenpiteessä.

Lue myös:

    Uusimmat