Huthi-kapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin ohjuksilla – MTV seurasi Israelin ja Hamasin sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa torstaina 9. marraskuuta 2023. Perjantain 10. marraskuuta seurannan löydät täältä.

  • Israelin ja Hamasin sotaa on kestänyt yli kuukauden
  • Huthikapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin ohjuksin
  • Valkoinen talo kertoo, että Israel aloittaa päivittäiset tulitauot Gazan pohjoisosassa
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa yli 10 500 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 9.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Perjantain 10. marraskuuta seurannan löydät täältä.

23.16: Huthi-kapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin 

Jemenin huthi-kapinalliset kertovat laukaisseensa erän ballistisia ohjuksia eri kohteisiin Israelissa, mukaan lukien sotilaskohteet Eilatissa. Asiasta kertoi ryhmän sotilastiedottaja torstaina.

Israelin armeija puolestaan kertoi ampuneensa Patriot-ilmapuolustusjärjestelmällään alas "epäilyttävän kohteen" eteläisellä aavikkoalueella Israelissa.

Iraniin liittoutunut huthi-liike on tehnyt toistuvia ohjus- ja lennokki-iskuja Israeliin sen jälkeen, kun Israelin ja Hamasin väliset taistelut puhkesivat 7. lokakuuta. Torstain lennokkiosumaa lukuun ottamatta kaikki on joko ammuttu alas tai jäänyt vajaaksi.

19.00: Hamas valmistelee kahden panttivangin vapauttamista

Terroristijärjestö Hamasin aseellinen siipi al-Quds-prikaatien tiedottaja kertoi torstaina, että ryhmä on valmis vapauttamaan kaksi panttivankiaan. 

Tiedottajan mukaan kyseessä ovat nainen ja poika, ja heidät vapautettaisiin humanitaarisista ja lääketieteellisistä syistä. Hän lisää, että vangit vapautetaan, kun "tarpeelliset toimenpiteet" on tehty.

18.17: Guardian: Netanjahu kieltäytyi sodan syttyessä pidemmästä tulitauosta panttivankien vapauttamista vastaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hylkäsi sodan alkuvaiheessa sopimuksen viiden päivän tulitauosta Gazassa vastineeksi siitä, että osa panttivangeista vapautetaan, kertovat neuvottelulähteet brittilehti Guardianille. 

Neuvottelulähteiden mukaan Israelin pääministeri hylkäsi sopimuksen suoralta kädeltä neuvottelujen alkuvaiheessa sen jälkeen, kun Hamas teki ennennäkemättömän hyökkäyksen Israelin alueelle 7. lokakuuta ja tappoi arviolta 1 400 ihmistä.

Neuvotteluja jatkettiin Israelin maahyökkäyksen käynnistyttyä 27. lokakuuta, mutta samat lähteet kertoivat Netanjahun jatkaneen tiukkaa linjaansa.

Israelin ja Yhdysvaltojen tiedustelujohtajat ovat keskustelleet tänään Qatarissa "humanitaarisesta tulitauosta" Gazaan.

Israel suostuu aloittamaan päivittäiset, neljän tunnin mittaiset tulitauot Gazan pohjoisosassa. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi aikaisemmin tänään, ettei täyteen tulitaukoon ole tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia.

Juttua muokattu kello 18.53: Tarkennettu, että neuvottelut käytiin sodan alettua. Lisätty tieto Israelin tulitauoista.

18.04: Israel aloittaa torstaina neljän tunnin taistelutauot Gazan pohjoisosassa

Israel aloittaa torstaista alkaen neljän tunnin tauot Gazan pohjoisosassa, jotta ihmiset voivat paeta, kerrotaan Valkoisesta talosta.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi, että tauot ovat seurausta Yhdysvaltain ja Israelin virkamiesten viime päivinä käymistä keskusteluista, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun väliset keskustelut.

Kirby sanoi, että taukojen avulla ihmiset pääsisivät pois sotatoimien tieltä ja humanitaarista apua voitaisiin toimittaa. Taukoja voitaisiin käyttää myös keinona saada panttivangit ulos.

– Israelilaiset ovat kertoneet meille, että näillä alueilla ei ole sotilasoperaatioita tauon aikana ja että tämä prosessi alkaa tänään, Kirby sanoi.

Kirbyn mukaan tauosta ilmoitetaan kolme tuntia etukäteen. Tällä hetkellä vaikuttaa vielä epäselvältä, onko kyse varsinaisesta tulitauosta vai jostakin muusta tauosta sotatoimissa.

Päivitetty lisätiedoilla kello 18.15.

17.56: Biden: Ei mitään mahdollisuutta tulitaukoon Gazassa tällä hetkellä

Tulitaukoon Gazan kaistalla ei ole tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Bidenilta kysyttiin asiasta, kun hän oli lähdössä Valkoisesta talosta Illinoisiin.

Kansainvälinen yhteisö ja avustusjärjestöt ovat vaatineet humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut aikaisemmin, ettei tulitaukoa tule ennen kuin äärijärjestö Hamasin hallussa olevat panttivangit on vapautettu.

Hamas sieppasi Israelin armeijan mukaan yli 240 panttivankia.

15.41: Gazassa ei ole humanitaarista kriisiä, väittää israelilainen sotilasvirkamies

Israelin puolustusministeriölle työskentelevän sotilasvirkamiehen mukaan Gazassa ei ole käynnissä humanitaarista kriisiä.

Gazan kaistan siviiliasioista vastaavassa virastossa työskentelevä eversti Moshe Tetro sanoi toimittajille, että tilanne Gazassa ei ole helppo, mutta kiisti humanitaarisen kriisin. Tetro sanoi Israelin asevoimien tukevan avustuskuljetusten perille vientiä Gazaan.

Israelilaisupseeri on arviossaan melko yksin. Gazan tilannetta ovat luonnehtineet humanitaariseksi kriisiksi muun muassa YK ja Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Israel pommittaa Gazan kaistaa ilmavoimillaan ja hyökkää pohjoisessa maavoimillaan.

14.51: Ranska toivoo aselepoa Gazaan siviilien suojelemiseksi

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivoi Gazan humanitaarisen avun konferenssin avauspuheessaan, että siviilien suojelemiseksi alueelle saadaan välitön humanitaarinen tauko ja myöhemmin tulitauko.

Gazassa äärijärjestö Hamasia vastaan taisteleva Israel ei osallistunut Pariisissa järjestettyyn konferenssiin. Israelin hyökkäyksessä kaistalle on kuollut Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan yli 10 500 ihmistä.

11.25: Blinken: Sodan jälkeen Gazan kaista olisi siirrettävä Länsirannan palestiinalaishallinnon alaisuuteen

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken on sanonut, että Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välisen sodan jälkeen Gazan kaista olisi siirrettävä Länsirannan palestiinalaishallinnon alaisuuteen.

Blinken esitti kommenttinsa ulkoministerien tapaamisessa Tokiossa, kertoo New York Times.

Äärijärjestö Hamas on hallinnut Gazan kaistaa vuodesta 2007 sen jälkeen, kun se ajoi maltillisen Fatah-liikkeen ulos alueelta. Fatah johtaa yhä miehitetyn Länsirannan palestiinalaishallintoa.

10.22: Israelin mukaan evakuointireitti Etelä-Gazaan on taas auki

Israelin armeija tiedottaa avanneensa viime päivien tapaan evakuointireitin Gazan kaistan pohjoisosasta Etelä-Gazaan.

Armeijan mukaan reitti pidetään auki kello 10–16 välisenä aikana.

– Gazan kaistan pohjoispuolta pidetään taistelutantereena ja evakuointiaika on loppumassa, Israelin armeijan tiedottaja Avichay Adraee kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Israelin armeijan mukaan keskiviikkona 50 000 gazalaista siirtyi Pohjois-Gazasta Etelä-Gazaan

6.07: USA:n senaattori: Israelin tulisi kohdistaa iskunsa Gazassa tarkemmin

Siviiliuhrien määrä Gazan kaistalla on liian suuri, sanoo Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainkomitean demokraattijäsen Chris Murphy.

Murphyn mukaan Israelin olisi tärkeää kohdistaa iskunsa Gazassa tarkemmin, jotta siviiliuhreja tulisi vähemmän.

– Olen huolissani siitä, että jos Israelin strategia ja lopullinen tavoite on Hamasin nujertaminen, niin tällä siviiliuhrien määrällä on moraalinen ja myös strateginen hinta, sanoi Murphy uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Murphyn mukaan Israelilla on oikeus puolustautua, mutta ylimääräistä vahinkoa tulisi hänen mukaansa välttää. Kun siviiliuhreja aiheutetaan suuri määrä, voi se Murphyn mukaan kostautua sodan jälkeen sillä, että aiempaa useammat turvautuvat terrorismiin.

– Olemme oppineet, että kun olemme liian sallivia siviilikuolemien suhteen, on se terroristirekrytoijien pussiin pelaamista, sanoi Murphy.

Murphy ja 20 muuta senaattoria lähettivät presidentti Joe Bidenille keskiviikkona kirjeen, jossa vaaditaan Israelia noudattamaan sotalakeja ja suojelemaan siviilejä sekä oppimaan Yhdysvaltain virheistä terrorisminvastaisessa sodassa kaksi vuosikymmentä sitten.

(STT)

23.24: 50 000 siviiliä pakeni keskiviikkona Gazan pohjoisosasta etelään, sanoo Israelin armeija

Israelin armeija sanoo 50  000 ihmisen paenneen Gazan kaistan pohjoisosista kohti etelää keskiviikon aikana. Asiasta kertoi keskiviikkoiltana Israelin armeijan edustaja Daniel Hagari.

YK:n humanitaarisen avun toimisto (OCHA) kertoi aiemmin, että Gazan pohjoisosista etelään pakenevien ihmisten määrä on kasvanut. OCHA:n mukaan tiistaina pakeni noin 15 000 ihmistä, kun maanantaina pakeni 5 000 ja sunnuntaina 2 000.

Israelin joukot jatkoivat keskiviikkona kiivaita taistelujaan äärijärjestö Hamasin taistelijoita vastaan kaistan pohjoisosassa sijaitsevassa Gazan kaupungissa.

(STT)

23.15: Syyrialaismedia: Israel teki ilmahyökkäyksen Etelä-Syyriaan

Syyrian valtiollisen median mukaan Israel on tehnyt ilmahyökkäyksen Etelä-Syyriassa sijaitseviin sotilaallisiin kohteisiin. Isku on aiheuttanut aineellisia tappioita. 

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

21.40: YK:n tiedottaja: Gazassa kuollut 99 YK:n työntekijää

YK:n Lähi-idässä olevien palestiinalaispakolaisten avustus- ja työelimen eli UNRWA:n 99 työntekijää on kuollut Gazassa 7. lokakuuta jälkeen. 

Asiasta kertoi tänään YK:n pääsihteerin tiedottaja Stephane Dujarric.

UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini kertoi tänään viestipalvelu X:ssä surevansa Gazassa kuolleita järjestönsä työntekijöitä. Uusin kuolonuhrien lukumäärä kerrottiin vain muutama tunti Lazzarinin päivityksen jälkeen.

– Emme tule koskaan olemaan entisemme ilman heitä.

– Vaadin jälleen kerran tulitaukoa ihmiskunnan vuoksi, Lazzarini kirjoitti X:ssä.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lisää keskiviikon tapahtumista voi lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat