Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Nato-maiden tulee laatia suunnitelma puolustusmenojensa lisäämisestä vuoden loppuun mennessä, uutistoimisto AFP kertoo.
Hänen mukaansa asiasta sovittaisiin toukokuussa Naton huippukokouksessa, johon myös presidentti Donald Trump osallistuu. Tillersonin mukaan tavoitteena on, että kaikki Nato-maat olisivat vuoden loppuun mennessä joko saavuttaneet tavoitteen tai sitten kertoneet, kuinka se saavutetaan.
Maat ovat yhdessä sopineet nostavansa puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä.
Yhdysvaltojen ulkoministeri osallistuu ensimmäiseen Nato-kokoukseensa Brysselissä sotilasliiton päämajassa.
Brysseliin saapunut Tillerson sanoi, että aikoo keskustella liittolaisten kanssa eritoten "vastareaktiosta Venäjän aggressioon Ukrainassa". Tämän voi tulkita merkiksi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asenteen koventumisesta Venäjää kohtaan.
Tillersonin lausuma liennytti todennäköisesti huolia siitä, että Trump olisi kiinnostuneempi kehittämään suhteitaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin kuin tukemaan sotilasliitto Naton jäsenmaita itsevarmaa Venäjää vastaan.
– Haluamme keskustelua Naton asemasta Euroopassa, erityisesti sen itäisessä osassa vastareaktiona Venäjän aggressioon Ukrainassa ja muualla, Tillerson sanoi Brysseliin tultuaan AFP:n mukaan.
Myös Soini työlounaalla
Myös ulkoministeri Timo Soini (ps.) on kutsuttu kokouksen työlounaalle, jossa käsitellään Venäjää.
Nato-kokous oli jo peruuntua, koska Tillerson oli jäämässä kokouksesta pois. Viime hetkellä ajankohtaa kuitenkin vaihdettiin, koska Yhdysvaltojen ulkoministerin poisjäänti olisi ollut hyvin poikkeuksellista.
Isoimmat odotukset kohdistuvat siihen, miten Yhdysvallat arvioi suhdettaan sotilasliittoon. Tarkoituksena on myös valmistella toukokuussa Brysselissä pidettävää päämieskokousta, johon myös presidentti Trump osallistuu.
Norsuna olohuoneessa on Turkki, joka on ajautunut riitoihin Naton kumppanimaan Itävallan kanssa. Riita on johtanut siihen, että Turkki on estänyt päätökset uusista harjoituksista kaikkien kumppanien, myös Suomen, kanssa.
Tänä vuonna Suomi pääseekin tällä tietoa osallistumaan vain niihin Nato-harjoituksiin, joista ehdittiin sopia ennen loppuvuotta ja kärhämän alkua.
Turkin tilanteen arvioidaan nousevan esiin käytäväkeskusteluissa, mutta virallisessa kokouspöydässä sitä ei käsitellä.