Ukraina ei saa Natolta vielä toivomaansa kutsua liittokunnan jäseneksi.
Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Nato-huippukokous sopi muun muassa monivuotisesta tukiohjelmasta Ukrainan asevoimille.
Stoltenbergin mukaan Ukrainalle esitetään kutsu liittyä Natoon sitten, kun jäsenmaat ovat asiasta yhtä mieltä ja olosuhteet sen sallivat.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toivonut selkeää kutsua ja aikataulua Nato-jäsenyydelle.
Stoltenbergin mukaan jäsenyyskutsun sijaan Nato-johtajat olivat sopineet monivuotisesta tukiohjelmasta, jonka tarkoituksena on kehittää Ukrainan asevoimat Nato-yhteensopiviksi. Ukrainalta ei myöskään aiota vaatia Naton jäsenyysohjelman toteuttamista ehtona jäsenyydelle.
Lisäksi Naton ja Ukrainan yhteydenpito nostetaan yhteisen neuvoston tasolle. Sen ensimmäinen kokous pidetään Vilnassa keskiviikkona.
– Tämä on vahva paketti Ukrainalle ja selvä polku kohti sen Nato-jäsenyyttä, Stoltenberg lausui tiedotustilaisuudessa.
Näin Stoltenberg selitti Ukraina-linjaa
Muotoilua Ukraina-linjasta hiottiin Nato-maiden välillä viimeiseen asti.
Ukrainalle on luvattu jo Bukarestissa vuonna 2008 sen pääsevän aikanaan Naton jäseneksi, minkä takia Stoltenberg joutui toden teolla selittämään eroa aiempaan. Stoltenberg totesi, että jäsenyysehtojen täyttyminen vaatii kahta eri ulottuvuutta.
Ensimmäinen niistä on perinteisempi ja liittyy Nato-yhteensopivuuteen ja esimerkiksi korruption torjuntaan. Toinen puolestaan liittyy sotaan.
– Kaikki liittokunnan maat ovat sitä mieltä, että sota-aika ei ole oikea aika tehdä Ukrainasta Naton jäsentä, Stoltenberg sanoi.
Stoltenberg painotti, että jo Nato-maiden antama apu aseapu ja esimerkiksi F-16-pilottien kouluttaminen vie Ukrainaa lähemmäs Nato-yhteensopivuutta. Lisäksi Nato-maiden johtajat ovat vielä erikseen sopineet monivuotisesta tukiohjelmasta, jonka tarkoituksena on kehittää Ukrainan asevoimat Nato-yhteensopiviksi.
Zelenskyi: Kannustin Venäjälle
Jo ennen kuin liittokunnan Ukraina-kirjausta oli lausuttu tai julkaistu se sai kitkerän vastaanoton Kiovasta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti Natoa epävarmuudesta ja heikkoudesta.
Zelenskyi kommentoi Twitterissä olevan absurdia, ettei Ukrainan jäsenyydelle aiota määritellä Natossa aikataulua.
– Epävarmuus on heikkoutta. Ja aion keskustella tästä avoimesti huippukokouksessa, hän kirjoitti.
Zelenskyin mukaan Natossa ei ole ilmeisesti minkäänlaista valmiutta hyväksyä tai edes kutsua Ukrainaa puolustusliiton jäseneksi. Hän kirjoitti sen tarkoittavan, että auki jätetään mahdollisuus neuvotella Ukrainan Nato-jäsenyydestä neuvotteluissa Venäjän kanssa.
– Ja Venäjälle tämä tarkoittaa motivaatiota jatkaa terroriaan, hän lisäsi.
Zelenskyi kertoi kuitenkin osallistuvansa Naton huippukokoukseen, koska kyse on kunnioituksesta.
Lähes samaan aikaan, kun Stoltenberg perusteli Naton Ukraina-linjausta huippukokouksessa, Zelenskyi puhui valtavalle yleisöjoukolle Vilnan keskustassa.
Kuuma kirjaus
Ukrainan Nato-polkua koskeva kirjaus on yksi Vilnan kokouksen ilmapuntareista, joilla mitataan Naton yhtenäisyyttä. Erityisesti osa liittokunnan itälaidan maista on aiemmissa ulostuloissa halunnut mennä Ukrainan jäsenyyden kanssa mahdollisimman pitkälle, mikä ei ole vastannut kaikkien jäsenmaiden näkemystä.
Vähäisimpien lupausten kannalla on ollut muun muassa Saksa. Liittokansleri Olaf Scholtz viesitti Twitterissä iltapäivällä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on uhka Euroopan turvallisuusarkkitehtuurille ja kiitteli useiden maiden tukea Ukrainalle.
Suurempia lupauksia Ukrainalle olisi toivonut muun muassa Viron pääministeri Kaja Kallas, joka kommentoi asiaa virolaismedialle tiistaina illalla. Hän sanoi, että keskustelu oli vaikea ja nyt sovittiin mahdollisesta. Pitkään jatkuneet neuvottelut hän näki merkkinä siitä, että liittokunta haluaa seisoa sanojensa takana.
Presidentti Sauli Niinistö nosti kokoukseen saapuessaan puolestaan esille, että myös G7-mailla on tarkoitus julkistaa oma turvallisuuslupauksensa Ukrainalle. Maat ovat Kanada, Saksa, Ranska, Italia, Japani, Britannia ja Yhdysvallat.
MTV seuraa tiiviisti: Zelenskyi laskeutui Vilnaan, tapaa myöhemmin Bidenin – katso tästä uusimmat tiedot viikon tapahtumista
Juttua on täydennetty lisätiedoilla kello 19.32.