Yhdysvallat on pyytänyt Kiinalta apua vastatakseen Pohjois-Korean väitettyyn kyberhyökkäykseen.
Amerikkalainen Sony Pictures -elokuvayhtiö joutui hiljattain hakkeroinnin kohteeksi, ja Yhdysvallat syyttää tapauksesta Pohjois-Koreaa. Taustalla uskotaan olevan Sony Picturesin elokuvan, joka kertoo Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin kohdistuvasta salamurhayrityksestä.
Yhtiö on joutunut perumaan elokuvan suunnitellut esitykset elokuvateattereiden saamien uhkausten takia.
Yhdysvallat pitää hakkerointitapausta uhkana sen kansalliselle turvallisuudelle.
Pohjois-Korea on kuitenkin vakuuttanut syyttömyyttään. Se haluaisi tehdä yhdessä Yhdysvaltojen kanssa selvityksen Sony Picturesin hakkerointitapauksesta. Asiasta kertoi lauantaina Pohjois-Korean uutistoimisto.
Pohjois-Korea sanoo voivansa todistaa, että sillä ei ole mitään tekemistä iskujen kanssa. Se myös varoittaa Yhdysvaltoja "vakavista seurauksista", jos maa ei suostu yhteistutkimukseen.
Kiinan media tyrmäsi elokuvan
Kiina on Pohjois-Korean tärkein liittolainen ja sillä on perinteisesti ollut vaikutusvaltaa Pohjois-Korean johtajiin.
Yhdysvaltain viranomaisten mukaan sen ja Kiinan käymissä keskusteluissa ollaan oltu yhtä mieltä siitä, että tuhoisien kyberiskujen tekeminen on valtiolta sopimatonta käytöstä.
-Olemme keskustelleet asiasta kiinalaisten kanssa jakaaksemme tietoa, kertoaksemme huolestamme ja pyytääksemme heitä yhteistyöhön, sanoi Yhdysvaltain viranomainen uutistoimisto AFP:lle.
Kiinan valtiollisessa mediassa Sony Picturesin The Interview -elokuvaa on suomittu kovin sanoin. Elokuvaa pidettiin pääkirjoituksissa osoituksena Yhdysvaltain "järjettömästä kulttuurisesta ylimielisyydestä".
Suurimpien sanomalehtien mukaan Yhdysvaltain pitäisi kunnioittaa Kim Jong-unia Pohjois-Korean johtajana huolimatta siitä, mitä mieltä hänestä ollaan.
– Amerikkalaiset luulevat, että he voivat piikitellä muiden maiden johtajille, koska heillä on vapaus kritisoida ja tehdä pilaa omista johtajistaan, kirjoitti esimerkiksi Kiinan Global Times.
Kommunistisen puolueen lehti People's Daily puolestaan peräänkuulutti Yhdysvalloilta hyviä tapoja liiallisen aggressiivisuuden sijaan.
Kiinasta on viime vuosina tullut myös Hollywoodin elokuvateollisuudelle tärkeä vientimaa jopa siinä määrin, että amerikkalaisia elokuvayhtiöitä on syytetty Kiinalle kriittisten aiheiden välttelemisestä.