Yhdysvalloissa merkittävät tiedotusvälineet ovat puolustaneet voimakkaasti vapaan lehdistön toimintaedellytyksiä.
Niiden mielestä Valkoisen talon päätös estää useiden medioiden osallistuminen eiliseen lehdistötapaamiseen on loukkaus demokraattisia ihanteita kohtaan.
Osallistuminen presidentti Donald Trumpin tiedotuspäällikön Sean Spicerin lehdistötapaamiseen evättiin muun muassa New York Timesilta, CNN:ltä, BBC:ltä ja Politico-verkkolehdeltä. Lisäksi Time-lehden, uutistoimisto AP:n ja USA Today -lehden toimittajat kieltäytyivät osallistumasta tilaisuuteen protestina kollegoidensa porttikiellolle.
Presidenttiä seuraavien toimittajien yhdistys on esittänyt jyrkän vastalauseensa tapauksesta. Se sanoo käsittelevänsä asiaa Valkoisen talon henkilökunnan kanssa.
Sen sijaan tiedotustilaisuuteen osallistui toimittajia sekä Breitbartin kaltaisista oikeistomedioista että valtavirran tiedotusvälineistä kuten Wall Street Journalista, ABC:sta ja CBS:stä.
"Nixonilaisempi kuin Nixon"
Republikaanien ja demokraattien hallinnot ovat aiemminkin järjestäneet tiedotustilaisuuksia valikoiduille toimittajille, mutta eilisen tilaisuuden piti alkujaan olla tavanomainen avoin tiedotustilaisuus valtuutetuille tiedotusvälineille.
Uutiskanava CNN:n ankkuri Jake Tapper kuvaili tapahtumaa epäamerikkalaiseksi.
Monet tiedotusvälineet viittasivat joulukuussa Politico-verkkolehdessä julkaistuun Spicerin haastatteluun, jossa hän sanoi, että Trumpin Valkoinen talo ei koskaan julista pannaan uutismedioita.
– Konservatiivinen, liberaali tai muunlainen. Mielestäni tämä tekee demokratiasta demokratian verrattuna diktatuuriin, Spicer totesi tuolloin.
Eilisiin tapahtumiin otti kantaa myös muun muassa republikaanipresidentti Richard Nixonin aikainen Valkoisen talon neuvonantaja John Dean. Hänen mielestään Trump käyttäytyy mediaa kohtaan nixonilaisemmin kuin Nixon. Toki Nixonkin sätti mediaa, mutta suljettujen ovien takana.
– Suuri ero on siinä, että Trump tekee sen kakistelematta, Dean sanoi Democracy Now! -radio-ohjelmassa.