Yhdysvaltain aktiivisuus osallistua sotaharjoituksiin on viesti sekä liittolaisille että Venäjälle, sanoo tutkija.
Lapissa Utin jääkärirykmentin johtamaan talvisotaharjoitukseen maanantaina liittyy joukko amerikkalaissotilaita, joille opetetaan tiedustelu- ja taistelutehtävien lisäksi toimintaa talvisissa olosuhteissa ja pitkillä siirtymisillä.
Ulkopoliittisessa instituutissa ohjelmajohtajana työskentelevä Mika Aaltola sanoo, että yhdysvaltalaiset haluavat osoittaa, että maalla on ystäviä Euroopassa.
– Se haluaa näyttää liittolaisilleen, että sillä on sotilaallista kykyä. Venäjälle USA haluaa näyttää, että sillä on liittolaisia ja Suomen kaltaisia partnereita. Pyrkimys on nostaa yhteistoiminnan kautta omaa sotilaallista kyvykkyyttä ja näyttää sitä myös muille, Aaltola määrittelee.
Aaltolan mielestä Suomen motiivina taas on parantaa omaa puolustusta yhteistyöllä Yhdysvaltain kaltaisen sotilasmahdin kanssa.
– Suomi ei tässä tässä suhteessa ole enää kylmän sodan neutraali valtio. Olemme turvallisuuspoliittisessa liittosuhteessa läntiseen maailmaan ja siellä keskeisenä valtiona on Yhdysvallat.
– Suomi solmi muutama vuosi sitten tehostetun rauhankumppanuussopimuksen Naton kanssa. Sopimus antaa puitteen, miten tällaista harjoittelutoimintaa tehdään. Tämä on aika pitkälle suomalaisen puolustuskyvykkyyden nostamista. Juuri sellaista, mitä Suomen pitääkin tehdä.
Lapin sotaharjoitukseen osallistuu sotilaita myös Puolasta, Virosta ja Saksasta, josta tulee myös kaksi helikopteria.