Nato-joukkojen sijoittaminen Suomeen antaa Venäjälle viestin, mitä tiukassa tilanteessa voidaan tehdä – katso tutkijan arvio

Jokainen Naton osasto tai joukko, jonka Suomi saa, on kovan neuvottelun tulos – mitään ei saada automaattisesti, toteaa tutkija.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Matti Pesun mukaan esimerkiksi Norja, Yhdysvallat ja Britannia olisivat luonnollisia kumppaneita FLF-joukkoihin. 

FLF-joukkojen sijoittaminen Suomeen on myös viesti Venäjälle, Pesu toteaa.

Vaikka Suomi on ollut jo Naton jäsen yli vuoden ajan ja FLF-joukkojen toimiminen Suomessa ei muuta Suomen sotilaallista tasapainoa, Venäjä varmasti seuraa tarkkaan tapahtumia.

– Totta kai se, että tänne on mahdollista saada nopeasti liittolaisia, niin on myös viesti Venäjälle. Se on viesti, että tiukassa tilanteessa hyökkäyskynnystä voidaan nostaa. On tarkoitus, että Venäjä osaa tämän (viestin) lukea, Pesu sanoi Huomenta Suomessa tiistaina.

Maanantaina Ruotsin ja Suomen puolustusministerit kertoivat, että Suomeen sijoitettavien FLF-joukkojen johtoon kaavaillaan Ruotsia. Tarkempaa tietoa siitä, miten joukko muodostetaan ei ole vielä julkistettu. 

Svenska Dagbladetin mukaan on mahdollista, että Suomeen lähetetään 20–50 ruotsalaista upseeria. Tukikohdan henkilöstö tulee olemaan suurimmilta osin ruotsalaista.

Joukoissa on kyse siitä, että Nato-liittolaiset asettavat Suomeen omia sotilaitaan käyttöön osana liittokunnan puolustusta. 

"Jokainen osasto on kovan neuvottelun tulos"

Pesun mukaan esimerkiksi Norja, Yhdysvallat ja Iso-Britannia olisivat luonnollisia kumppaneita FLF-joukkoihin. 

Nämä maat ovat harjoitelleet Suomessa ja täten olisivat luonnollisia kumppaneita Ruotsin kanssa.

– Ruotsilla ja Norjalla on vahva oma intressi, että Suomen puolustus pitää. Voisin kuvitella, että on Nato-liittolaisia, joita tämä meidän rajamme Venäjän kanssa kiinnostaa.

Pesu pitää todennäköisenä, että joukkoihin saadaan kiinnostavia liittolaisia.

– Mutta toisaalta, Natolla ei ole aivan paljon mistä joukkoja voi antaa. Jokainen osasto tai joukko on kovan neuvottelun tulos, mitään ei automaattisesti saada.

Lue myös:

    Uusimmat