Keski-Uudenmaan sote tiedottaa Järvenpäässä tapahtuneesta tuberkuloosialtistumisesta.
Sairastunut henkilö työskenteli päiväkoti Norlandia Kulmassa keväällä aikavälillä 16.3.–29.5. Heinäkuussa hän ehti työskentelemään paikallisessa ravintolassa. Elokuussa sairastunut on opiskellut Keudassa.
Oppilaitoksen opiskelijat ja ravintolan henkilökunta tai asiakkaat eivät ole altistuneet tuberkuloosille.
Lue myös: Voisiko tuberkuloosirokote suojata hoitohenkilökuntaa koronaviruksen vaikutuksilta? – tätä testataan esimerkiksi Australiassa
Sote-kuntayhtymän mukaan altistumiset ovat tapahtuneet rajatuille ryhmille. Tartunnan todennäköisyys on myös pieni, koska työskentelyaikana sairastuneella on ollut vain lieviä oireita.
Tartuntavaaraa ei ole enää
Tartuntavaaraa ei myöskään tällä hetkellä ole, joten oppilaitoksessa ja päiväkodissa voi olla turvallisesti. Tapaus ei vaikuta myöskään tavintolan toimintaan.
Tiedotteessa kerrotaan, että tilannetta kartoitetaan parhaillaan. Toimenpiteet kohdistuvat ensisijaisesti päiväkodin Kuusenkerkkä-ryhmän 22 lapseen ja henkilökunnan 14 jäseneen sekä yhteen ravintolan henkilöstöön ja sairastuneen lähipiiriin.
Tartuntariski pienempi joukkoaltistuksessa
Riski tartuntaan on joukkoaltistuksessa pienempi kuin sairastuneen lähipiiriin kuuluvilla. Tartunnan riski kasvaa silloin, kun henkilö on oleskellut pitkäaikaisesti ja lähellä samassa tilassa sairastuneen kanssa.
Taudille altistuneet päiväkodin lapset ohjataan tutkimuksiin lasten infektiolääkärin ohjeiden mukaisesti. Keusoten tartuntatauti lääkäri suunnittelee altistuneiden aikuisten tutkimukset.
Lue lisäksi: MTV otti selvää tartuntatautilaista ja siitä, millaisia pakkokeinoja sinuunkin voidaan soveltaa
Sote-kuntayhtymän asia ei vaadi toimenpiteitä alistuneilta tai heidän huoltajiltaan, sillä viranomaiset ottavat heihin yhteyttä lähipäivinä.
Vain noin kolmasosa tuberkuloosille altistuneista saa tartunnan. Tuberkuloosin yleisin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tauti voi ilmetä missä tahansa elimessä.
Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa.