Voiko kansalaisen pakottaa lääkäriin ja rokotukseen korontakaranteenissa? MTV otti selvää tartuntatautilaista ja siitä, millaisia pakkokeinoja sinuunkin voidaan soveltaa

Koronaviruksen levitessä monelle kansalaiselle ovat tulleet tutuksi termit karanteeni ja eristäminen. Minkälaisia pakkokeinoja kansalaisia kohtaan voidaan soveltaa tartuntataudin levitessä? Voiko kansalaisen pakottaa terveystarkastukseen ja rokotukseen tai mitä tapahtuu jos karanteenia rikkoo?

Tartuntatautilain tarkoituksena on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä sekä niistä ihmisille ja yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja. Epidemiaa rajumpi tartuntataudin leviäminen on pandemia. 

Maailman terveysjärjestön WHO:n julistama pandemia aiheuttaa merkittävän uhan kansanterveydelle ja terveydenhuollon palveluiden riittävyydelle. Uusi koronavirus ei ainakaan vielä ole pandemia, vaikka yhä hurjemmalta näyttää päivä päivältä. 

Terveydensuojelurikkomuksesta jopa vankeutta

Laissa käydään seikkaperäisesti läpi muun muassa karanteenia ja eristämistä. Karanteeni tarkoittaa, että taudinaiheuttajalle altistunut tai perustellusti altistuneeksi epäilty henkilö erotetaan kotiinsa tai muuhun määrättyyn paikkaan. 

Kuten hyvin tiedetään, koronavirus on levinnyt Suomeenkin. Meillä karanteenissa on ollut sosiaali- ja terveysministeriön mukaan satoja ihmisiä. Erityisesti koululaisia on ollut karanteenissa. Karanteeni voi koskea myös matkatavaraa, konttia tai muuta tavaraa, jos epäillään sitä tartuttavaksi. 

Eristäminen tarkoittaa sitä, että sairastanut tai sairastuneeksi epäilty on terveydenhuollon toimintayksikössä muista erillään siten, että tartunnan leviäminen estyy. 

Mitä sitten tapahtuu jos ihminen rikkoo karanteenia tai eristämistä? Periaatteessa hän voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, josta voi tulla sakkoja tai vankeutta. Koronan suhteen tällainen rangaistus on varsin epätodennäköisestä, mutta jos kyseessä olisi vaikkapa ebola tai tuberkuloosi, olisi tilanne olisi täysin toinen.

Rokotus ja terveystarkastus pakottamalla

Aluehallintovirasto voi määrätä järjestettäväksi jollakin paikkakunnalla tai tietyssä työpaikassa, laitoksessa, kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskeville terveystarkastuksen, jos tarkastus on yleisvaarallisen taudin tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen. 

Terveystarkastukseen osalllistuminen on pääsääntöisesti vapaaehtoista, mutta aluehallintovirasto voi järjestää sen myös pakollisena. Myös rokotus voi olla pakollinen.

Koronan osalta olisi varsin epätodennäköistä että ihminen pakotettaisiin terveystarkastukseen ja rokotukseen. Yleisesti ottaen on niin, että ihmiset haluavat tietää mikä heitä vaivaa ja tarvitsevat apua kun ovat sairaita, huomautetaan sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Yksilön suoja tavallista heikompi 


Yksi kiinnostava asia tartuntatautilain soveltamisessa on yksilön suoja ja henkilökohtaiset tiedot. Terveysviranomainen saa koota rekisterin, jossa on tietoja sairastuneista. Koronavirus ei ole niin vaarallinen tauti, että tällaiselle rekisterille olisi suurempaa tarvetta. 

Sekin on on muistettava, että kaikki rekisterit on joka tapauksessa heti hävitettävä, kun ne eivtä enää ole välttämättömiä tartuntataudin torjunnan kannalta. 

Aika moni tietää jo tartuntatautipäivärahan median kautta. Jos pitää olla poissa ansiotyöstään, eristettävänä tai karanteenissa, ansionmenetyksestä saa pääsääntöisesti korvauksen Kansaneläkelaitoksesta. Korvausta tulee myös alle 16-vuotiaan huoltajalle, jos lapsi joutuu olemaan kotona ja huoltaja tämän kanssa. 

Myös taloudellisesta vahingosta voi saada kunnalta korvausta, jos esine on tartuntataudin leviämisen estämiseksi viranomaisten määräyksestä hävitetty. 

Lue myös:

    Uusimmat