Eteläisimmän Suomen hiihtolomat ovat jo päättymässä ja lomavuoro siirtyy pohjoisemmaksi.
Ensimmäisen hiihtolomaviikon aikana saatiin ikäviä uutisia laskettelukeskuksista, kun ainakin yksi kuoli ja yksi toimitettiin sairaalahoitoon helikopterin kyydittämänä. Lisäksi on sattunut kymmeniä lievempiä onnettomuuksia.
Tarkastuslista rinneturvallisuuden parantamiseksi:
- Hanki lajin vaatima peruskunto. Erityisesti reisilihasten tulee olla kunnossa rinteeseen mennessä.
- Lämmittele ja verryttele ennen rinteeseen menoa. Lämmittele uudelleen myös pitkän hiihtohissin odottamisen tai hississä olemisen jälkeen.
- Käytä kypärää ja rannesuojaa. Muista, että suojaimet eivät estä kaikkia vammoja! Erityisesti kovassa vauhdissa vakavia vammoja saattaa tulla suojaimien käytöstä huolimatta.
- Tarkistuta ammattilaisella, että varusteesi ovat asianmukaisessa kunnossa. Huomioi kauden alussa muutokset painossasi ja pituudessasi.
- Tarkista siteiden aukeavuus joka kerta rinteeseen mennessäsi.
Osallistu hiihdonopettajan tunnille varsinkin, jos olet aloittelija.
Älä laske taitoihisi nähden liian vaativia rinteitä.
Vältä vaikeissa rinne- ja sääolosuhteissa laskemista erityisesti, jos olet aloittelija. Jäisessä rinteessä yläraajan ja pään vammariskit kohoavat. Vastaavasti pehmeässä ja märässä lumessa polven vammautumisriski kohoaa.
- Lue rinteessä olevat ohjeet ja kyltit. Selvitä, mistä saat tapaturman sattuessa ensiapua.
- Muista, että takaa tuleva laskija väistää edellä meneviä.
- Älä tee tahallasi arvaamattomia pysähdyksiä.
- Älä pysähdy paikkaan, josta yläpuolelta tuleva laskija ei näe sinua.
- Ole varovainen erityisesti rinteiden risteys- ja liittymäkohdissa.
- Syöksylaske vain tätä varten osoitetuissa rinteissä.
- Hiljennä vauhtia ruuhkaisissa rinteiden kohdissa.
- Anna sauvan irrota kädestä kaatuessasi. Jos et ehdi irrottaa kättä sauvasta, purista peukalo sauvan ympäri. Näin estät peukalon tyven vamman.
- Tiedosta, että riski vammautumiselle moninkertaistuu kilpailutilanteessa.
- Hoida vanhat vammasi huolellisesti kuntoon. Vältä vamman jälkeen liian aikaista rinteeseen paluuta. 30% urheiluvammoista on vanhojen vammojen uusiutumisia.
- Muista syödä ja juoda laskettelun lomassa, muutoin väsähdät, jolloin vammariskisi kohoaa.
- Älä mene rinteeseen sairaana tai alkoholin ym. toimintakykyyn vaikuttavien aineiden vaikutuksen alaisena.
-Älä lähde rinteeseen väsyneenä.
Lähde: © LiVE, Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma, Tampereen Urheilulääkäriasema, UKK-instituutti
UKK-instituutin ylilääkäri Jari Parkkarin mukaan lasketteluvammat ovat viime vuosina yleistyneet. Hänen mukaansa lasketteluvammojen yleistyminen johtuu lumilautailun suosion kasvusta.
– Suojaimia ei ole käytetty ihan odotetulla tavalla. Kypärän ja rannesuojien käyttö on se tärkein asia kun vammoja ehkäistään, sanoo Parkkari.
Vaikka kypärä löytyy yhä useamman laskettelijan päästä, rannesuojien käytössä olisi edelleen parantamisen varaa.
– Rannesuoja on se mitä ei vielä käytetä. Laskijoista ehkä noin 20–30 prosenttia käyttää rannesuojaa. Lumilautailijoiden vammoista kuitenkin noin puolet on rannemurtumia, joita tulee noin tuhat kappaletta vuosittain, kertoo Parkkari.
Hän uskoo, että kun rannesuojan käytöstä tulee yhtä suosittua kuin kypärän käytöstä, suurin osa rannemurtumista ehkäistään.
Lihaskuntoa kasvatettava kuukausia ennen laskettelua
Parkkari korostaa myös lihaskunnon merkitystä kun lähtee laskettelemaan.
– Erityisesti reisilihasten tulee olla kunnossa. Noin kuukausi ennen hiihtokauden alkua kannattaa ryhtyä harjoittamaan reisilihaksia ja myös sitä peruskuntoa kehittämään. Jos tietää, että hiihtolomalla lähtee laskemaan, kannattaa jo vuodenvaihteessa lähteä kuntosalille harjoittamaan lihaksia, hän sanoo.
Mikäli edellisestä laskettelureissusta on aikaa, kannattaa mieliin palauttaa myös rinnesäännöt.
Rekisteri loukkaantumisista tarvittaisiin
UKK-instituutti seuraa liikuntavammoja sairaaloiden hoitoilmoitusrekistereiden kautta.
– Tämä ei kata kaikkia vammoja, koska kaikki eivät tule lääkärin tutkimuksiin ja hoitoon. Ihan kattavaa tilastointia meillä Suomessa ei ole, sanoo Parkkari.
Tällä hetkellä Suomessa ei ole kattavaa rekisteröintiä rinnevammojen osalta. Sähköinen potilaskertomusjärjestelmä kuitenkin tarvittaisiin.
– Siihen saataisiin myös liikunta- ja urheiluvammat laji ja rinnekohtaisesti. Jos lajin sisällä tapahtuu isoja muutoksia, pystyttäisiin nopeimmin reagoimaan. Jos tulee joku varustemuutos, esimerkiksi suksen rakennemuutos, kypärän tai rannesuojan rakennemuutos, jotka voivat aiheuttaa isoja muutoksia vammojen määrissä silloin pitäisi nopeasti saada tietoa mitä tapahtuu, kertoo Parkkari.