Uskaltaisitko kokeilla tätä hoitoa: 400-asteinen metallineula painetaan ihon läpi

Kiinalainen lääketiede käyttää tulineulaa muun muassa tulehdusten, suonikohjujen ja arpien hoitoon.

Tulineulahoito on kiinalaisen lääketieteen yksi tehokkaimmista hoitomuodoista, kertoo Nina Haavisto, joka on hoitanut tulineulalla niin suonikohjuja, reumasta johtuvia kipuja, arpia, limapusseja kuin rasvapattejakin.

– Neula kuumennetaan liekillä punahehkuiseksi, jonka jälkeen sillä pistetään nopeasti haluttuun kohtaan. Tulineulan kärjen lämpötila on pistohetkellä 300–400 astetta. Neulalla puhkaistaan pieni reikä ihoon tulehduskohtaan.

Kuumuuden seurauksena bakteerit kuolevat ja tulehdus pääsee purkautumaan.

– Olen saanut tällä todella hyviä tuloksia aikaan erilaisten pattien ja reuman hoidossa. Erään naisen leikkaushaava puolestaan parani kokonaan, ja iho on nyt täysin sileä siitä kohtaa, missä ennen oli erittäin suureksi kasvanut punainen arpikudos, Haavisto kertoo.

Vaihtoehto suonikohjujen hoitoon

Haavisto suoritti tulineulakurssin vuonna 2001.

– Suonikohjuista olen tulineulalla hoitanut enemmän sellaisia, joissa suoni on kova ja pullottaa. Neulalla tökätään suonen etuseinämää, jonka seurauksena veri tulee siitä ulos, ja suoni vetäytyy vähitellen normaaliksi. Suonta ei poisteta. Hoito on siinä mielessä erilainen, jos vertaa sairaaloissa käytettävään vaahdotushoitoon tai leikkauksiin.

– Löysässä ja pehmeässä suonikohjussa hoidan vain kipua, jos sitä on, koska olen huomannut, että sellainen suoni ei jaksa vetäytyä enää helposti sisäään.

Entäpä uskaltaako hoitaja itse pistää itseään tulikuumalla neulalla?

– Kyllä. Urheilen paljon ja olen hoitanut itseltäni sillä muun muassa lihastulehduksia ja jumeja.

Haavisto kertoo antavansa tulineulauksen yhteydessä usein myös akupunktiota. Itse tulineulalla tökkäys ei kestä kuin pari sekuntia.

– Diabetesta ja verenohennuslääkkeitä käyttävien hoitamisessa on oltava erityisen varovainen, ja syöpäpotilaille en ole käyttänyt tulineulaa.

Lue myös:

    Uusimmat