MTV:n pihamaalta paljastui ensimmäisen maailmansodan aikainen luola. Se löydettiin vahingossa toisen tutkimuksen yhteydessä. 1960-luvulta lähtien luolassa on toiminut MTV:n kuvanauhavarasto.
Luolasta saavat suojansa nyt MTV:n arkistonauhat.
Luolan alkuperäinen käyttötarkoitus paljastui viime vuoden lopulla arkistolähteiden perusteella. Se on sisältä yksi parhaimmin säilyneistä ensimmäisen maailmansodan aikaisista luolista.
Luolaan pääsee MTV:n pihamaalla sijaitsevan parkkipaikan kautta.
– Löysin vuoden 2015 joulukuussa toisen tutkimuksen yhteydessä Kansallisarkiston kokoelmasta pohjapiirroksen ja profiilikuvan kellarista. Se muistutti ensimmäisen maailmansodan aikaista kallioon louhittua tunnelivarastoa tai -suojaa, raportoi luolan paikallistanut arkeologi John Lagerstedt.
Lagerstedtin mukaan suoja on rakennettu todennäköisesti vuosina 1915–1917. Luola on suorakaiteen muotoinen kooltaan noin 25 x 5 metriä. Korkeimmillaan luolan katto on kolmessa metrissä.
Ilmalan luolan sivuprofiili ja pohjapiirros sekä oikealla sisäänkäynti kallioleikkauksineen. Samaan piirrokseen on piirretty myös ladon ja ulkohuoneen piirrokset. Kuva: Kansallisarkisto.Kansallisarkisto
Luola sijaitsee Ilmalan mäen etelärinteellä Helsingin Pasilassa. Sisäänkäyntiin johtanut kalliorotko on jäänyt MTV:n paikoitusalueen alle, mutta luola ja sen sisäänkäynti ovat edelleen jäljellä. Sisäänkäyntiin johtavat 1960-luvun lopulla rakennetut betoniportaat ja luolan oviaukko sijaitsee noin kuusi metriä nykyisen paikoitusalueen tason alapuolella.
Luolan ulkoseinän alkuperäinen ovi.
Luolan seinät ja katto ovat betonia. Alkuperäinen aaltopellistä rakennettu sisäkatto on vielä paikallaan. Myös sisäänkäynnin teräsovet ovat alkuperäiset.
Alkuperäinen aaltopeltinen sisäkatto on paikoillaan.
Ilmatorjuntapatteri Ilmalan kalliolla jatkosodan aikana vuonna 1942. Kuva: H. Roivanen, SA-kuva.Ilmatorjuntapatteri Ilmalan kalliolla jatkosodanaikana 30.1.1942. Kuva:H. Roivanen, SA-kuva.
– Luola on todennäköisesti liittynyt Ilmalan kalliolla sijainneeseen ilmatorjuntapatteriin. Se on ollut ehkä patterin ampumatarvikevarastona, Lagerstedt arvioi.
Salaperäinen historia
Lagerstedtin paikallistamasta luolasta ei ole löytynyt tietoja mistään tällä hetkellä tiedossa olevista kirjallisista lähteistä. Sitä ei ole merkitty ensimmäisen maailmansodan aikaisiin venäläisiin linnoituskarttoihin eikä puolustusministeriön karttaan, johon listattiin pääkaupunkiseudun ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitteet ja kallioon louhitut tunnelivarastot.
Vaikka luolan sisäänkäynnin edusta on tuhoutunut on se kuitenkin yksi parhaiten säilyneistä pääkaupunkiseudun ensimmäisen maailmansodan aikaisista luolista.
Lähde: John Lagerstedt / Raportti ensimmäisen maailmansodan aikaisen linnoitteen tarkastuksesta