Yhdysvalloissa teksasilaisessa lastensairaalassa koettiin ilon hetkiä, kun vauva syntyi terveenä poikkeuksellisen operaation jälkeen, kertoo CNN.
Kun Margaret Boemerin kolmannen lapsen raskausaika oli edennyt 16. viikolle, ultraäänessä paljastui jotain täysin poikkeuksellista. Lääkäri havaitsi sikiöön kiinnittyneen kasvaimen.
– Se oli todella järkyttävää ja pelottavaa, koska emme tienneet mitä diagnoosi oikein tarkoitti, Boemer kertoo.
Sacrococcygeal teratoma -kasvain kehittyy ennen syntymää sikiön häntäluusta. Kasvain on yleisempi tytöillä, ja se ei ole niin harvinainen kuin mitä alkuun voisi ajatella.
– Tämä on yleisin kasvain, mitä näemme vastasyntyneillä. Se on kuitenkin aika harvinainen. Jotkut näistä kasvaimista ovat hyvin hallittavissa ja ne voidaan poistaa vastasyntyneeltä. Kuitenkin noin puolissa tapauksista kasvain aiheuttaa sikiölle ongelmia, kirurgi Darrell Cass kertoi CNN:lle.
Cass kuvailee ongelmatapauksia kilpajuoksuksi: kasvain yrittää saada itselleen elintilaa imemällä sikiöstä verta, kun sikiö yrittää samalla kehittyä.
– Joissain tapauksissa kasvain voittaa ja sydän ei kestä, jonka vuoksi vauva kuolee, Cass toteaa.
Vauva voi päivä päivältä huonommin
Kasvain ei ollut Boemerin raskauden ainoa huono uutinen. Hän oli odottanut kaksosia, mutta toinen vauvoista oli menehtynyt kesken raskausajan. Tämän vuoksi elossa olleen sikiön hengenvaarallinen kasvain olikin musertava uutinen.
Vauva alkoi voida päivä päivältä huonommin ja lääkärit totesivat, että oli korkea aika toimia. Osa lääkäreistä suositteli Boemerille raskaudenkeskeytystä, mutta toiset lääkäreistä puolestaan ehdottivat epätavallista ratkaisua: sikiön kasvaimen kirurgista poistamista.
Perhe tarttui riskialttiiseen, mutta ainoaan mahdollisuuteen pelastaa vauvan henki.
– Se oli meille helppo päätös. Halusimme antaa hänelle elämän, Boemer kuvailee.
Kasvain oli sikiön kokoinen
Boemer oli raskausviikolla 23, kun lääkäri suoritti operaation. Tässä vaiheessa kasvain oli kasvanut jo sikiön kokoiseksi. Cass ja hänen työparinsa, kirurgi Oluyinka Olutoye tekivät leikkauksen, joka kesti noin viisi tuntia.
Leikkauksen aikana vauvan sydämensyke laski todella alas.
– Sydän oli käytännössä pysähtynyt, Cass sanoo.
Leikkaustiimiin kuulunut kardiologi sai kuitenkin vauvan sydämensykkeen virkoamaan oikealle lääkityksellä ja nesteytyksellä.
Kun kasvain oli saatu sikiöstä irrotettua, sikiö laitettiin takaisin kohtuun, ja kohtu ommeltiin kiinni.
– Oli aikamoinen ihme, että pystyimme avaamaan kohdun ja suljimme sen niin, että kaikki toimi, Cass toteaa.
Vuodelepoon loppuraskauden ajaksi
Loppuraskauden ajaksi Boemer määrättiin vuodelepoon. Lääkäreiden mukaan oli riski, että sikiö olisi syntynyt välittömästi operaation jälkeen tai olisi syntynyt kuolleena.
Kuin ihmeen kaupalla raskaus oli kuitenkin lähes täysiaikainen, sillä 12 viikon kuluttua leikkauksesta Boemer synnytti keisarinleikkauksella terveen tyttövauvan. Vauva painoi 2,5 kiloa ja perhe antoi hänelle nimen LynLee Hope.
Kahdeksan päivän kuluttua vauvalle suoritettiin vielä lisäleikkaus, jossa loppuosa kasvaimesta poistettiin. Toipumisen ja tarkkailun jälkeen tyttövauva pääsi kotiin.
– Se oli todella haastavaa, mutta kaiken kivun arvoista, Boemer toteaa iloisena päätöksestä tehdä leikkaus.