Uskomatonta, mutta totta! Pekka on käynyt maailman jokaisessa maassa

Pekka Kajanoja, on käynyt jokaisessa 195 maapallon itsenäisessä valtiossa, mutta loppua miehen matkustusinnolle ei näy. Yksistään Kuubassa hän jo käynyt jo 49 kertaa.

Maailmaa kiertäneen Pekka Kajanojan innostus matkustamiseen ei ole hiipunut edes sen jälkeen, kun viimeinenkin itsenäinen valtio tuli tutuksi muutama vuosi sitten. Haastattelua edeltävänä päivänä hän on saapunut kolmen viikon Siperian-matkalta, jonka aikana on taittunut noin 30 000 kilometriä.

Pankinjohtajana 30 vuotta työskennellyt Kajanoja innostui matkustamisesta jo 18-vuotiaana, kun hän teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa. Silloin kohteena oli Ruotsi.

Into matkustaa vain kasvoi, kun mies tutustui Mallorcalla samanhenkisiin helsinkiläisiin. Uudet kaverukset alkoivat kiertää maailmaa yhdessä.

Töitä miehellä riitti Suomessakin, sillä pankinjohtajan toimen ohella Kajanoja omisti myös maatilan 40 vuoden ajan. Silti rakkaimmalle harrastukselle löytyi aina aikaa.

– Kaikki lomat käytin matkustamiseen, Kajanoja kertoo.

Laukussa leipää ja vettä vaan

Kun kaveriporukka oli käynyt 50 eri maassa, päättivät he alkaa kiertää maailmaa johdonmukaisesti.

Matkustusporukka vaihteli kahdesta kuuteen henkeen. Aina kaikki eivät päässeet mukaan reissuille. Kajanojalta matkustaminen sai hetkeksi jäädä, kun miehelle siunaantui kaksi poikaa. Kotona vietettyjen vuosien aikana ystävät ehtivät kiertää Afrikkaa.

Afrikka oli vielä Kajanojalta näkemättä, joten muutamaa vuotta myöhemmin hän päätti lähteä itsekseen tutustumaan uuteen maanosaan. Matkaan mahtui ylä- ja alamäkiä.

– Lensin Moskovasta Algeriaan. Kiersin sillä matkalla 20 eri Afrikan valtiota.

Mauritaniaan Kajanoja sai kyydin lentokoneessa tapaamaltaan mieheltä. Autiomaat reissumies ylitti avustusjärjestöjen kuorma-autojen lavalla. Mukana miehellä oli vain yhdet farkut ja muutama paita. Ruoka oli yksipuolista, lähinnä patonkia, hygienia oli huonoa. Kylissä naisten pyykkivedet valuivat kaivoon, josta juomavesi nostettiin.

Alkeelliset olosuhteet eivät kuitenkaan kokenutta matkailijaa pelottaneet.

– Matkan lopussa housut painoivat kaikesta liasta. Eivät kaikki kestäisi tällaista matkustamista, Kajanoja toteaa.

Halki intiaanien maiden

Etelä-Amerikan läpi Kajanoja matkusti aloittaen pohjoisesta ja päätyen Tulimaahan. Maanosasta miehelle ovat jääneet mieleen suuret tuloerot ja tuhottujen intiaanikulttuurien jäljet.

– Siellä on suurta köyhyyttä suurten rikkauksien keskellä. Esimerkiksi Bolivian toreilla paikallisten intiaanien silmistä kuvastui suru ja alistuneisuus. Toisaalta he ovat ylpeitä juuristaan.

Matkan varrelta Kajanoja muistaa erityisen hyvin maailman korkeimman vesiputouksen, Angel Fallsin, ja Amerikan mantereen korkeimman huipun, tulivuori Aconcaguan. Aconcagua on 6 962 metriä korkea, ja se sijaitsee Andien vuoristossa Argentiinassa.

Brasilian luoteisosassa Manausin kaupungissa Kajanoja vieraili hulppeassa oopperassa. Se muistutti kaupungin rikkaista ajoista. Manaus rikastui kumilla 1900-luvun taitteessa. Myöhemmin kumin hinnan romahdettua kaupunki vajosi takaisin köyhyyteen.

Taistelutantereilla

Irakissa Kajanoja ehti käydä vain kaksi viikkoa ennen Irakin sodan alkamista.

– Matkatoimisto mainosti matkaa Irakiin, ja päätin lähteä mukaan. Meitä oli seitsemän matkustajaa.

Lensimme ensin Syyrian Damaskoksen ja sieltä sitten Bagdadiin. Turvamiehen kanssa saimme kiertää maata kahden viikon ajan. Eräässä kirkossa pappi pyysi meitä laulamaan jotakin suomeksi. Päätinpä sitten laulaa Suvivirren, se herätti kovasti hilpeyttä, Kajanoja muistelee.

Viimeinen valtio, jossa Kajanoja kävi, oli Kosovo, joka itsenäistyi vuonna 2008. Sitä ennen tutuksi tuli muun muassa Indonesiasta 2000-luvun alkupuolella itsenäistynyt Itä-Timor, jonne Kajanoja varasi lentoliput heti itsenäistymisestä kuultuaan.

Kajanoja sanoo olevansa kiitollinen siitä, että hänellä on ollut mahdollisuus kiertää maailmaa. Etenkin köyhyyden keskellä mies kertoo miettineensä osaansa monta kertaa.

– Minulle ei ole juuria kasvanut. Vielä jaksan matkustaa, kun terveyskin on pysynyt hyvänä. Seuraavaksi suuntaan varmaankin Kuubaan viidettäkymmenettä kertaa, Kajanoja suunnittelee.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Pekka Kajanoja


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat