Lähes joka neljäs suomalainen aikoo vähentää prosessoidun lihan syömistä, käy ilmi Uutissuomalaisen gallupista.
Vastaajista 23 prosenttia aikoo vähentää ja 53 prosenttia ei aio vähentää prosessoidun lihan syömistä. 17 prosenttia vastaajista ei syö prosessoitua lihaa tälläkään hetkellä, ja seitsemän prosenttia ei osaa kertoa kantaansa. Naiset suhtautuvat vähentämiseen miehiä myönteisemmin.
Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmistetta, joka on valmistettu esimerkiksi savustamalla, suolaamalla tai lisäämällä nitriittiä maun tai säilyvyyden parantamiseksi.
Lue myös: Syötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleen
Uusien ravitsemussuositusten mukaan prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä ja makkaraa, suositellaan syötäväksi mahdollisimman vähän. Ne ovat muun muassa tyydyttyneen rasvan ja suolan lähteitä sekä myös riskitekijä paksu- ja peräsuolisyövälle.
Tietoykkösen toteuttamaan gallupiin vastasi tuhat suomalaista 4.–11. joulukuuta. Tutkimuksen kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.