Uudella tekniikalla luonnon voi tuoda sisätiloihin – tällaisia terveysvaikutuksia virtuaaliluonnolla on

Nykytekniikan avulla lähes aidon tuntuinen luontoympäristö voidaan tuoda sisätiloihin. Luonnonvarakeskuksen virtuaaliluontotila avattiin tänään Helsingin Viikissä. Siellä tutkitaan esimerkiksi sitä, tuottaako virtuaaliluontotilassa oleskelu samanlaisia terveyshyötyjä kuin aito luonto. 

Suomessa toki riittää aitoakin luontoa, mutta kaikilla ei ole sinne helppoa pääsyä. Esimerkiksi sairaaloissa ja hoitolaitoksissa virtuaaliluonnosta voisi olla hyötyä.

– Meitä kiinnosti se, voidaanko luonto tuoda sellaisten ihmisten lähelle, jotka ovat paljon sisätiloissa tai joilla on rajoittunut pääsy luontoon. Luonnon tuomisesta sisälle voisi olla hyötyä esimerkiksi psykiatrisissa sairaaloissa, leikkaussalien odotustiloissa, hammaslääkärin vastaanotolla odotellessa tai vankiloissa, luettelee tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Syke ja stressitaso laskevat nopeasti

Luken virtuaalisessa luontotilassa maisemia voidaan vaihtaa ja mukana on myös äänimaailma. Virtuaalilaseilla pääsee vielä astetta aidompaan luontokokemukseen. Tutkimukset osoittavat, että virtuaaliluonnolla on samankaltaisia terveysvaikutuksia kuin aidossa luonnossa oleskelulla.

– Ihminen alkaa rentoutua, stressitaso laskee nopeasti, ihminen rauhoittuu, syke laskee. Pidemmällä aikavälillä verenpaine laskee ja stressihormonien pitoisuudet laskevat. Meidän tutkimusten mukaan tällainen 15 minuutin tauko virtuaaliluontoympäristössä tehostaa palautumista aika hyvin tai tehokkaammin kuin tavallinen tauko, kertoo Tyrväinen.

Virtuaaliluontohuoneesta olisi hyötyä työpaikoilla

Virtuaalisessa luontotilassa voidaan tutkia esimerkiksi ympäristömuutosten vaikutuksia, luonnonarvojen merkitystä ja luonnon terveyshyötyjä. Tilaa käytetään myös henkilöstön taukotilana ja kokoushuoneena. Tutkijat toivovat, että virtuaaliluontotiloja rakennettaisiin muillekin työpaikoille. 

– Virtuaaliluontotilan rakentaminen ei välttämättä ole kovin kallista. Liikkeelle pääsee jo yhdestä isosta näyttöruudusta ja äänestä, vinkkaa Tyrväinen.

Virtuaaliluonto voi joskus olla aitoa parempi 

Virtuaaliluonnolla ei ole tarkoitus korvata aitoa luontoa, mutta se voi olla hyvä lisä.

– Päivän aikana voi yhden piipahduksen tehdä virtuaaliluonnossa ja sitten illalla tai vapaa-aikana menee aitoon luontoon. Joissakin tapauksissa virtuaaliluonto voi olla parempi, jos vaikka lähipuisto on meluisa ja siellä on saasteita. Aidoilla isoilla luontoalueilla puolestaan on se etu, että niillä voi liikkua ja siellä on raikas ilma ja tuoksuja. Virtuaaliluonto voi olla yksi lisä luontokäynteihin, pohtii Tyrväinen.

Lue myös:

    Uusimmat