Pariisin maailmankuulun Notre-Damen katedraalin kirkonkellot soivat tänään ensi kertaa huhtikuun 2019 tuhoisan tulipalon jälkeen. Tuli tuhosi suuria osia kirkon katosta ja romahdutti muun muassa sen keskitornin.
Ikonista kulttuurihistoriallista kohdetta on korjattu lahjoitusvaroin siitä lähtien. Mukana satojen miljoonien eurojen urakassa on ollut noin 250 yritystä ja satoja asiantuntijoita.
0:30Katso, kuinka Notre Damen torni romahti palossa.
Ranskan pääkaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva kirkko on määrä avata uudelleen yleisölle kuukauden kuluttua.
Ranskasta ja yli sadasta muusta maasta saatujen lahjoitusten määrä ylitti selvästi tulipalon vaurioiden korjaamiseen tarvittavan 700 miljoonan euron tarpeen. Loput rahoista aiotaan käyttää katedraalin muuhun kunnostamiseen.
Lue myös: Tulipalossa lähes tuhoutunut Pariisin Notre Dame sai ristinsä takaisin – tältä se näyttää
Myös pohjoinen kellotorni ja sen kahdeksan kelloa vaurioituivat palossa. Kunnostetut kellot soivat perjantaina ensin yksitellen ja sitten yhdessä.
– Ei se vielä täydellistä ollut, mutta me teemme siitä täydellistä. Ensimmäinen koesoitto oli menestys, sanoi kellojen palauttamisesta vastaava Alexandre Gougeon.
Vuosisatojen värikäs historia
Presidentti Emmanuel Macron asetti pian tulipalon jälkeen kunnianhimoisen tavoitteen Notre-Damen palauttamisesta "vielä entistäkin kauniimmaksi" vain viidessä vuodessa. Tästä ei lopulta myöhästytä paljon, vaikka korjaustöiden aikana koettiin muun muassa koronapandemia. Joitakin korjaustöitä tosin jatketaan vielä senkin jälkeen, kun kirkko on otettu uudelleen käyttöön.
Ranskalaisia järkyttäneen tulipalon syttymissyy ei ole varmuudella tiedossa. Epäilyt ovat kohdistuneen niin oikosulkuun sähkölaitteessa, savukkeeseen kuin hitsaustöihin.
Korjaustöiden yhteydessä katedraaliin on myös asennettu sammutusjärjestelmä uuden katastrofin estämiseksi.
Notre-Damen rakentaminen alkoi jo vuonna 1160 ja kesti lähes sata vuotta. Kirkkorakennuksella on ollut näkyvä rooli myös kulttuurihistoriassa, esimerkiksi Victor Hugon vuonna 1831 ilmestyneessä romaanissa Pariisin Notre-Dame. Siitä on tehty myöhemmin useita elokuvasovituksia nimellä Notre-Damen kellonsoittaja.